Barnmorskor hjälper en dockbebis med andningen. Förlossning, födsel, navelsträng, bebis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se personalen öva på ett scenario där en nyfödd får vård intill mamman. Foto: SVT

Navelsträngen ska vara kvar – omvänd metod ska hjälpa nyfödda på Mälarsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Vid omkring 10 procent av alla födslar kan barnet vara medtaget och behöva hjälp att piggna till eller att komma igång med andningen. Enligt rutin tas barnet med till ett annat rum, men nu testas en annan metod där barnet får hjälp intill mamman i förlossningsrummet.

– Barnet ska få hjälp på plats direkt, säger Anna Uhlin, barnmorska på Mälarsjukhuset.

Mälarsjukhuset är ett av flera sjukhus som medverkar i den så kallade SAVE-studien. Där har personalen använt metoden i över ett år och hittills har omkring 480 födande kvinnor deltagit.

Håller navelsträngen intakt

Om ett barn behöver hjälp med andningen vid födseln är den nuvarande rutinen att klippa navelsträngen och ge barnet hjälp i en annan sal. Men i studien ska navelsträngen hållas intakt och barnet ska få hjälp intill mamman. Syftet är att se om barnet återhämtar sig bättre om navelsträngen är intakt.

Anna Uhlin, ansvarig sjuksköterska för SAVE-studien på Mälarsjukhuset, tror att metoden kan upplevas som tryggare av föräldrarna.

– Föräldrarna vet precis vad barnet är med om. Annars kan det nog upplevas som skrämmande när barnet tas ut till ett annat rum. Här är man med på plats och ser vad som händer, säger hon.

Se när personalen övar på ett scenario där bebisen behöver hjälp i videoklippet ovanför.

Inga stora risker

Studien har genomförts i andra länder och det finns enligt Anna Uhlin inga stora medicinska risker. Hon menar dock att den födande kvinnan eventuellt kan känna sig exponerad om det behövs mer personal i salen.

– Men vi försöker alltid vara diskreta och lägger över en filt över mamman, säger Anna Uhlin.

Om man tror att det här är bättre, varför har man arbetat på annat sätt tidigare?

– Det är nog av tradition vi har haft alla apparater som behövts för att hjälpa ute i en barnsal. Nu har vi dem på ett stativ som vi kan ta in till föräldrarna istället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.