Mälarsjukhuset är ett av flera sjukhus som medverkar i den så kallade SAVE-studien. Där har personalen använt metoden i över ett år och hittills har omkring 480 födande kvinnor deltagit.
Håller navelsträngen intakt
Om ett barn behöver hjälp med andningen vid födseln är den nuvarande rutinen att klippa navelsträngen och ge barnet hjälp i en annan sal. Men i studien ska navelsträngen hållas intakt och barnet ska få hjälp intill mamman. Syftet är att se om barnet återhämtar sig bättre om navelsträngen är intakt.
Anna Uhlin, ansvarig sjuksköterska för SAVE-studien på Mälarsjukhuset, tror att metoden kan upplevas som tryggare av föräldrarna.
– Föräldrarna vet precis vad barnet är med om. Annars kan det nog upplevas som skrämmande när barnet tas ut till ett annat rum. Här är man med på plats och ser vad som händer, säger hon.
Se när personalen övar på ett scenario där bebisen behöver hjälp i videoklippet ovanför.
Inga stora risker
Studien har genomförts i andra länder och det finns enligt Anna Uhlin inga stora medicinska risker. Hon menar dock att den födande kvinnan eventuellt kan känna sig exponerad om det behövs mer personal i salen.
– Men vi försöker alltid vara diskreta och lägger över en filt över mamman, säger Anna Uhlin.
Om man tror att det här är bättre, varför har man arbetat på annat sätt tidigare?
– Det är nog av tradition vi har haft alla apparater som behövts för att hjälpa ute i en barnsal. Nu har vi dem på ett stativ som vi kan ta in till föräldrarna istället, säger hon.