I februari skulle kommunfullmäktige ha fattat beslut om detaljplanen som skulle bana väg för bygget. Men genom att oppositionspartierna röstade igenom en minoritetsåterremiss sköts beslutet upp.
Säger nej till huset
Nu försöker KD, C, L och SD samla in namn för att få till en folkomröstning i frågan, med budskapet ”Nej till nytt hus på torget”. För att tvinga fram en omröstning i fullmäktige om att utlysa en rådgivande folkomröstning krävs att de får ihop minst cirka 2 700 namn, tio procent av de röstberättigade i kommunen. Något oppositionsrådet Joha Frondelius (KD) tror att de kommer att klara.
– Vårt mål är att nå de här 2 700, annars håller vi inte på. Det blir att knacka dörr, fara runt i hela kommunen och se till att vi får människors förståelse för vad vi håller på med. Redan här idag så märker vi att många inte vet om att det ska hända något, säger han.
Anser att huset blockerar
Joha Frondelius vill att mer än bara Stortorget involveras i planerna och menar att detaljplanen som var uppe för beslut i februari skulle innebära att man börjar i fel ände.
– Vi vill ha en helhet till beslut. Vi vill ha ett resecentrum som integreras utan att man först blockerar det med ett hus. Vi tycker att resecentrum till och med kan bli en del av torget.
”Inget som hindrar”
Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) menar att det blir svårt att utveckla något i staden om de hela tiden ska tvingas ta helhetsgrepp.
– Vi vill jobba med den här detaljplanen specifikt för Stortorget. Det finns inget i den detaljplanen som hindrar det arbete som vi vill gå vidare med. Det handlar om att förändra resecentrum, få in mer grönytor i centrum men framför allt handlar det om att få fler bostäder, verksamhetslokaler och ett helt enkelt trevligare centrum, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Här raggar politikerna namnunderskrifter – se i videoklippet ovanför
Fakta
Fakta: Folkomröstning genom folkinitiativ
Folkomröstningar i kommuner och regioner är alltid rådgivande. Det är kommunen eller regionen som beslutar om en folkomröstning ska hållas i kommunen eller länet.
En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det, och om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.
Namnunderskrifterna från röstberättigade kan samlas in var och när som helst inom sex månader före det att folkinitiativet lämnas in till kommunens eller regionens förvaltning.
Källa: Sveriges kommuner och regioner