I Sköldinge har det aldrig funnits någon regelrätt brandstation. I grannorten Valla lades den ned i mitten av 1970-talet. För ambulans och räddningstjänst tar det också omkring 15 minuter att ta sig från Katrineholm till Sköldinge.
”Allas plikt att ställa upp”
Örjan Aksberg bor i utkanten av den lilla tätorten.
– Det sparas ju in pengar både här och där. Då drabbas ju det som man har mest användning för, det vill säga vård och räddningstjänst till exempel. Jag tycker det är allas plikt att då ställa upp, säger han.
Och Örjan drar sitt strå till stacken. Han var sedan tidigare drivande i grannsamverkan i området, och nu är han även en civil insatsperson, eller ”cippare” som de kallas.
Han har ryckt ut
Han är med andra ord en av de personer som får ett SMS av räddningsledaren när det sker en olycka eller ett plötsligt sjukdomsfall i Sköldinge med omnejd. Han är också en av få som faktiskt åkt ut och hjälpt till på en olycksplats där två fordon krockat. När han kom till platsen hade två ambulanser precis anlänt.
– Jag berättade vem jag var och frågade om de behövde hjälp. Olyckan hade inträffat precis i en kurva och det fanns behov av trafikdirigering, så att ingen kom och brakade rakt in i bärgare eller ambulans. Då gick jag runt kurvan och tog över där, säger han.
Som tur var hade ingen person kommit till skada vid trafikolyckan.
Hur känns det att kunna hjälpa till?
– Roligt. Det känns lite varmt i hjärtat!