Hör Lucas pappa Johan Klinthammar berätta om när han tog emot Lucas diagnos. Foto: Per Karlsson

Orolig väntan på Försäkringskassans beslut

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1 000 personer har förlorat sin statliga personliga assistans de senaste två åren.

Familjen Klinthammar är några av dem som nu väntar oroligt på ett nytt beslut för sonen Lucas.

– Om Försäkringskassan säger nej får vi sälja huset och flytta, säger pappa Johan Klinthammar.

Tolvåriga Lucas har en ovanlig form av kromosomavvikelse kallad ”Duplikation XQ28”, och behöver hjälp dygnet runt med att klä sig, äta och gå på toa.

Därför är han beviljad personlig assistans 131 timmar i veckan av Försäkringskassan, som fördelas på mamma om nätterna, pappa på kvällarna och en utomstående assistent på vardagarna och i skolan. En bra lösning tycker familjen.

Kritik mot nya assistansregler

– Det som gör att det funkar är ett rimligt antal timmar, som gör att vi har en chans att leva ett någorlunda normalt liv. Normalt blir det aldrig, men vi får lite tid till återhämtning, säger Lucas pappa Johan Klinthammar.

Oroligt inför omprövningsbeslutet

Enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting, har närmare 1 000 personer förlorat sin statliga assistansersättning efter regeringens direktiv till Försäkringskassan att bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar. Flera nya vägledande domar i Högsta förvaltningsdomstolen har följt i kölvattnet.

Den här utvecklingen oroar familjen Klinthammar som nu väntar på Försäkringskassans tvååriga omprövningsbeslut för sonen Lucas.

– Värsta scenariot, om Försäkringskassan säger nej, då får vi sälja huset och flytta. Vi blir arbetslösa båda två och även vår assistent. Och Lucas – ja vi vet ju inte hur det blir, säger Johan Klinthammar.

”Slakten av assistansen”

Regeringen har nu sagt att man tillfälligt vill stoppa Försäkringskassans beslut i väntan på en statlig utredning som blir klar nästa år, men ett stopp kan träda i kraft först i vår. Så för familjen Klinthammar är oron nu dubbel, dels för beslutet, och dels för utredningen.

– Hela den här cirkusen som håller på nu kallar jag slakten av assistansen. Den handlar om att politikerna vill att kommunerna ska ta över assistansen helt, och det är väldigt oroväckande, säger Johan Klinthammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet