– Forskning visar att människor med sämre ekonomiska förutsättningar är otryggare än andra. Det gäller även dem som känner lägre tillit. Och det är egentligen oavsett förekomsten eller upplevelsen av brott i ett område, säger Mattias Berglund, utredare på Eskilstuna kommun som haft i uppdrag att titta närmare på just otryggheten i Fröslunda.
Sociala faktorer förklarar mer
Mattias Berglund berättar att mätningar som polisen gjort visar att Fröslunda upplevs som väldigt otryggt av dem som bor där. Men enligt Berglund så hänger otrygghet mer ihop med socioekonomiska faktorer som låg inkomst, utbildning och yrkesstatus.
Jämför man Fröslunda med resten av Eskilstuna finns det stora skillnader när det gäller exempelvis arbetslöshet och utbildningsnivå. I Fröslunda är andelen invånare med enbart grundskolenivå dubbelt hög jämfört med resten av Eskilstuna.
Färre i jobb och lägre inkomst
Och tittar man på andelen som har arbete ligger man klart under snittet, likaså när det gäller inkomst.
Den senaste trygghetsmätningen visade att Fröslundaborna blivit något tryggare än i den som gjordes dessförinnan. Men mätningen gjordes i höstas innan oroligheterna tog fart.
Fröslunda jämfört med Eskilstuna som helhet
Utbildningsnivå, enbart grundskola 20-64 år
- Fröslunda: 30 procent
- Eskilstuna: 16 procent
Andel av befolkningen som arbetar 20-64 år
- Fröslunda: 48 procent
- Eskilstuna: 73 procent
Förvärvsinkomst per invånare 20-64 år
- Fröslunda: 168.000
- Eskilstuna: 261.000
Källa: SCB, samtliga uppgifter gäller 2014.