Delad bild. Till vänster: tomt klassrum med uppställda stolar. Till höger: två personer vid ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef, och Magnus Klarin, ordförande för Svenska lärare i Eskilstuna, förklara sina olika synpunkter efter att beskedet att 103 tjänster försvinner från skolan. Foto: Johan Nilsson/TT och Jacob Hede/SVT

Kommunens besked: Över 100 tjänster varslas inom skolan i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet tjänster inom Eskilstuna kommuns skolor behöver minska – därför varslas nu 103 av dem. Det meddelade kommunen under torsdagen.

Ett besked som lärarfacket tycker är bekymrande.

Ett omställningsarbete krävs eftersom att antalet barn minskar, uppger kommunen. I budgetarbetet har de sett att antalet tjänster behöver dras ned.

– Med färre barn blir det mindre pengar att anställa lärare för. Vi måste anpassa oss för att vi inte ska bygga upp stora underskott, säger Lina Axelsson Kihlblom, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Därför varslas nu 56 tjänster inom förskolan, 22 inom grundskolan och 25 inom gymnasieskolan.

Chefen: Alla kommer inte att sägas upp

Det här innebär däremot inte att alla som berörs kommer att sägas upp.

– Vi går in i vad vi kallar en omställning där vi försöker matcha med lediga tjänster och med den övertalighet vi har, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Arbetet ska pågå löpande under våren och enligt kommunen sker alla förhandlingar i nära dialog med fackliga parter.

Facket är bekymrade

Fackförbundet Sveriges lärare Eskilstuna uppger att de är bekymrade över beskedet om varslet. Det är drygt ett 20-tal av deras medlemmar som berörs.

– Men alla vuxna behövs ju i skolan. Det innebär både för elever och för lärare att blir vi färre blir ju arbetsbelastningen högre och med högre arbetsbelastning ökar sjukskrivningstalen, säger ordförande Magnus Klavins.

Men enligt Lina Axelsson Kihlblom innebär det minskade barnantalet att det blir färre arbetsuppgifter för personalen.

– Det gäller att vi tar lite i taget så att vi inte hamnar i stora underskott så att vi var tredje år behöver göra stora omställningar. Det här är tredje året vi gör mindre justeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.