– Är bettet ytligt räcker det oftast att tvätta rent med tvål och vatten. Har man inte tagit alla stelkrampssprutor enligt vaccinationsprogrammet ska man göra det, berättar Magnus Johansson.
Djupt bett kan ge problem
Skulle bettet vara djupare kan det dock bli problematiskt, särskilt om det är nära leder. Råttor har, precis som hundar och katter, bakterier i munnen som ökar risken för infektion.
– Man får vara uppmärksam på om det blir rött, svullet, gör ont eller om man får feber. Då ska man söka vård, eftersom man kan behöva antibiotika, förklarar Magnus Johansson.
Finns det risk för rabies?
- Nej, det är utrotat i Sverige sedan mer än 100 år. Vi har haft två rabiesfall i Sverige de senaste 50 åren men de patienterna hade blivit bitna utomlands, svarar Magnus Johansson.
Ovanligt med råttbett
Just råttbett är inte helt ovanligt bland folk som har dem som husdjur. Men statistiskt sett är det vanligare att folk söker vård efter att ha blivit bitna av hundar och katter.
SVT Nyheter Sörmland upplyser Magnus Johansson om Jennifer Mikkelsen som under tisdagen blev attackerad av en råtta i Nyköping.
– Jag har behandlat någon med kamelbett men aldrig hört talas om någon som blir biten av en råtta ute i det vilda. Så det är ovanligt skulle jag säga, svarar han.