”Mustafa” är hem- och papperslös och har skrivit en bok om sina erfarenheter. Foto: SVT

Papperslöse Mustafa: När ska mardrömmen ta slut?

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett seminarium om ensamkommande ungas situation på Mälardalens högskola i Eskilstuna under onsdagen framträdde den papperslöse Mustafa.

– Mitt liv är en mardröm. När ska den här mardrömmen ta slut? Jag vet inte, säger han.

Mustafa, som egentligen heter något annat, har skrivit en bok om sin situation som papperslös – och hemlös.

– Jag skrev den för att berätta min historia så att andra förstår varför jag kom till Sverige, varför jag bodde här och varför jag fått avslag och nu lever som papperslös, säger han.

Kan utvisas

När han genomgick en åldersprövning bedömdes han vara över 18 år och stödet från samhället försvann. Nu riskerar han att gripas och utvisas.

– Jag hoppas att jag kan hitta en lösning på det här problemet så att jag kan leva i Sverige, säger han.

Utöver Musatafas bok presenterades vid dagens seminarium en antologi skriven av 20 forskare, som också den handlar om ensamkommande ungas situation.

”Resurser”

– Även vi forskare hade en del fördomar. Vi letade efter problem, men det visade sig att de hade betydligt mer resurser. De kunde mobilisera sina nätverk och civilsamhällets insatser hade också stor betydelse för deras förmåga att inkluderas, säger Mehrdad Darvishpour, en av redaktörerna.

Och Mustafa är ett exempel på hur ensamkommande unga vägrar att se sig själva som passiva offer.

– Jag har många mål. Jag tänker bli politiker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.