De senaste åren har köerna för patienter som bedöms kunna vänta längre på att få en tid för magnetkameraundersökning ökat på sjukhusen i Sörmland. Detta på grund av att den här gruppen är lägst prioriterad sedan arbetssättet förändrats.
Kan få vänta flera månader
I vissa fall får patienter vänta längre än vad som tillåts enligt vårdgarantin, som är tre månader.
För att komma till rätta med problemet startades ett projekt förra hösten, där patienter erbjuds den första möjliga tid för röntgenundersökning som finns tillgänglig på alla sjukhus i länet.
Men nu vill landstinget att man ska kunna åka även till sjukhus i andra län.
– Vi ska göra en upphandling så att patienter som behöver en röntgentid också kan åka någon annanstans lätt och smidigt. Vi har väntetider i dag och då blir det en flaskhals. Om man till exempel ska operera ett knä kan det hända att man får vänta på att få en tid, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.
Längre köer i Nyköping
Projektet har gjort att köerna har minskat totalt sett i länet, även om de har blivit längre på Nyköpings lasarett.
– Att korta köerna på helheten är det som är viktigt för medborgarna. Vi ska ha en tillgänglig vård och det ska inte spela någon roll var man bor, säger Maria Söderkvist, divisionchef för Medicinsk service på Landstinget Sörmland.
Att patienter framöver kan erbjudas tider på sjukhus i andra län innebär en längre resväg, men förhoppningen är att det blir sjukhus i närliggande län.
Förslaget innebär också en avlastning för den ordinarie personalen på sjukhusen i Sörmland, menar Maria Söderkvist.
”Känslan av att inte räcka till”
– Det handlar om deras arbetsmiljö och framför allt känslan av att inte räcka till. Vi har missnöjda patienter som ringer och undrar när de får komma till. Det blir ett merjobb för oss.
Finns det inte möjlighet att anställa mer personal i stället, eller är det för dyrt?
– Allt är väl möjligt, men för oss är det svårt att rekrytera rätt kompetens. Det är flera delar i det här. Vi jobbar med att bli attraktiva som arbetsgivare och utbildar undersköterskor som vill bli sjuksköterskor inom radiologi. Vi har också höjt grundlönen för sjuksköterskor.
Upphandlingen kostar 500 000 kronor och finansieras av landstingsstyrelsens oförutsedda medel. Ärendet ska tas upp för beslut på landstingsstyrelsens möte nästa vecka.
Det här innebär en magnetkameraundersökning (MRT)
- En magnetkamera kan ta bilder av nästan alla organ i kroppen.
- Undersökningen görs för att upptäcka sjukdomar, kartlägga skador och följa upp behandlingar.
- En magnetkamera kan bland annat användas när huvudet ska undersökas vid hjärntumör, epilepsi, stroke, hjärnhinneinflammation, multipel skleros (MS), när ryggraden eller ryggmärgen ska undersökas vid diskbråck, när armar eller ben ska undersökas på grund av till exempel muskelbristning.
Källa: 1177, Vårdguiden