Vårdförbundet: Patientosäkert med stor andel hyrpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Vi fortsätter vår granskning av bemanningssjuksköterskor i landstinget Sörmland. Nu menar vårdförbundet att för stor andel hyrpersonal inom sjukvården är en fara för patientsäkerheten. Samtidigt ökar landstingens intag av bemanningspersonal ständigt.

– Redan när jag startade fanns det så mycket jobb att jag sa upp mig ganska direkt från min egen anställning som sjuksköterska på Eskilstuna kommun. Jag hade tänkt ha kvar den anställningen ett tag men det behövdes inte för att det fanns hur mycket jobb som helst för mitt företag. Det har gått raka vägen uppåt hela tiden, säger Kelley Björksved.

Hon har startat ett av de 22 bemanningsföretag som landstinget Sörmland anlitar. På landstinget här, precis som på andra landsting, använder man sig i allt högre grad av bemanningssjuksköterskor för att klara det dagliga arbetet.

– Vi har många olika förklaringar men totalt är det ju en brist på sjuksköterskor som man har utbildat över tid. Sedan är det även så att utbudspunkterna för sjuksköterskorna idag är många fler. Det är kommun, landsting och det är privata aktörer så det finns väldigt många ställen att jobba på, säger Hans Svensson, divisionschef för medicinsk service vid landstinget Sörmland.

Miljardbelopp för hyrpersonal

2011 betalade landsting och regioner i Sverige 2,45 miljarder för inhyrd personal i sjukvården. Tre år senare hade den summan ökat med nästan 40 procent till 3,41 miljarder. Nu menar vårdförbundet att utvecklingen för inte bara med sig ekonomiska problem.

– Först och främst är det så att vårdutvecklingen avstannar helt. Sedan är det så att de som är anställda av landstinget får ta ett mycket större ansvar, säger Ulla Jordán, ordförande vid vårdförbundet Södermanland.

Patientosäkert

Den ökande andelen bemanningspersonal påverkar inte bara medarbetarna utan även patienterna.

– Det kan bli patientosäkert. Om det är för många bemanningssjuksköterskor inne då är det allt för få som kan rutinerna och som kanske också vet när det blir ett akut läge var saker finns. Dessutom har personalen som är kvar kanske blivit utarbetad och det kan också ställa till det, säger Ulla Jordán.

Men innan man hittat en lösning på hur landstingen ska få tillbaka sin personal ser bemanningsföretagen ljust på framtiden.

– Jag tror att det kommer att fortsätta just nu. Man kan inte bryta behovet av bemanningssjuksköterskor på en natt eller en vecka. Det går inte att sluta med det plötsligt för behovet finns, det är för få sköterskor, säger Kelley Björksved.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.