Person i jeansjacka framför hyllor med dokument och mappar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver våra socialsekreterare” – hör Åsa Berg på Eskilstuna kommu berätta om socialtjänstens situation i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Personal säger upp sig och få söker jobb på socialtjänsten i Eskilstuna

Publicerad

Personal som säger upp sig och få som söker till lediga tjänster. Socialtjänsten i Eskilstuna arbetar nu för att bli en bättre arbetsgivare.

– Många börjar på en tuff myndighet men saknar kunskapen om vad det innebär och slutar när det blir för tungt, säger Åsa Berg vid Eskilstuna kommun.

En hög arbetsbelastning och många nyexaminerade socionomer påverkar socialnämndens möjligheter att behålla personal, det slår kommunen fast. Nu arbetar man med att undersöka hur socialtjänsten kan bli en mer attraktiv arbetsplats.

– Om det inte löser sig innebär det högre kostnader, de som behöver socialtjänstens insatser ska inte drabbas utan då får man ta in konsulter, säger Åsa Berg, områdeschef för barn och unga vid Eskilstuna kommun.

Socialnämnden har tidigare intervjuat medarbetare och arbetet har lett till vissa förändringar. Man har exempelvis skapat seniora tjänster och satsat på en kompetenstrappa där medarbetarna får ta del av utbildningar.

Vad innebär problemen på socialtjänsten? Hör Åsa Berg berätta mer i klippet ovan.

”Man orkar inte vara kvar”

Åsa Berg menar att problemen för socialtjänsten har pågått i hela landet, i flera år.

– Det drogs ner väldigt mycket inom kommunerna och då drar man ner även på socialtjänstens insatser och myndighetsutövande personer. Då blir det för tung arbetsbörda och då slutar folk, man orkar inte vara kvar, säger hon.

Göran Gredfors, ordförande i socialnämnden i Eskilstuna, håller inte med om att det har varit neddragningar.

– Vi har fått ökade budgetramar under flera år. Vi lägger oerhört mycket pengar på socialtjänst i Eskilstuna kommun, säger han.

Studenter vill inte jobba på myndighet

I arbetet ingår också att intervjua socionomstudenter. Åsa Berg berättar att det är många som studerar till socionom som vill jobba som skolkurator och inte med myndighetsutövning, och att utbildningen fokuserar mycket på att utbilda till just skolkurator.

– Vi kommer gärna till universitetet och berättar vad det innebär att vara socionom, vilken glädje det är att se familjer att lyckas och hjälpa barn som behöver stöd, säger hon.

Nämnden ska nu fortsätta med förbättringsarbetet, bland annat genom att intervjua chefer.

– Det finns massor med arbete kvar, det här är bara en början, säger Åsa Berg.

Hur ser socionomstudenter i Eskilstuna på sin framtid? Hör dem berätta mer i klippet.

Reporter från SVT intervjuar en person vid entré med roterande dörrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tycker studenterna om att socialtjänsten har svårt att behålla sin personal? Hör mer i klippet. Foto: Nova Stark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.