I förgrunden, lätt oskärpa på Strängnäs domkyrkotorn i lego. I bakgrunden och i skärpa en man i mörk tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Petri Matalamaas bygge av Strängnäs domkyrka. ”Det är något som händer när man får dit en bit och känner att det funkar”, säger han. Foto: SVT

Petri bygger Strängnäs domkyrka i lego – har använt över 17 000 bitar

Publicerad

Med över 17 000 legobitar och en passion för byggande, har 45-årige Petri Matalamaa från Strängnäs tagit sig an en speciell utmaning: Att återskapa Strängnäs domkyrka i miniatyr.

Projektet har hittills krävt närmare 200 timmar av noggrann planering och problemlösning.

Petri Matalamaa från Strängnäs gillar att bygga och när första dottern föddes för tio år sedan plockades intresset, som varit vilande sedan tonåren, upp igen.

– Jag har alltid gillat att pyssla, säger han.

Efter en fråga från den lokala leksakshandlaren om att bygga Strängnäs domkyrka i lego var Petri Matalamaa inte sen att svara.

– Jag har själv funderat på att bygga något lokalt, men har inte tagit tag i det. Nu fick jag en knuff i rätt riktning och tackade ja direkt, säger han.

Detaljerade ritningar

Först gick han till domkyrkan och fotograferade överallt, där fick han också tillgång till böcker med planskisser och ritningar över kyrkan. Allt digitaliserades och sedan började skissandet i den digitala världen innan första bitarna kunde sättas på plats.

Men att föra verkligheten till en skala som passar lego var inte det lättaste.

– Jag hade en bild av att en kyrka byggd i tegel är rätvinklig när jag sade ja till förslaget. Men det finns inte en rät vinkel i hela kyrkan, vilket bilderna visade. Det blir mycket problemlösning, säger Petri Matalamaa.

Tidskrävande

Det finns inget datum när kyrkan ska vara klar men Petri har en tanke att den ska vara klar någon gång i augusti. Kyrkan kommer då att vara i skala 1:100 och kommer uppskattningsvis bestå av 17 500 bitar.

– Först tog det 130 timmar att få klar den digitala modellen, sedan ytterligare 8 timmar för att översätta vilka bitar som behövs och slutligen har jag hittills byggt i 53 timmar, säger han.

Tanken är att den färdiga kyrkan ska stå i leksaksaffären och även göra en liten turné.

Mer än bara en leksak, i klippet berättar Petri Matalamaa varför han tycker att byggandet är bra för hjärnan.

En man i glasögon och svart tröja i bakgrunden, i förgrunden skymtar legodetaljer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domkyrkobyggarens tips: Så blir du bättre på lego. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.