Det är bland annat fortfarande inte klart hur länge ett tilggeritillstånd ska gälla, enligt kommunpolisen Peter Sigurd. Foto: Emil Langvad/TT och SVT

Polisen: Inga extraresurser för att hantera tiggeritillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen gav förvaltningsrätten grönt ljus för Eskilstuna kommun att införa krav på tillstånd för tiggeri, eller så kallad passiv penningsinsamling. Men det är fortfarande oklart hur den nya ordningsstadgan ska tillämpas i praktiken.

Det är polisen som ska utfärda tillstånden och se till så att de nya reglerna efterlevs, men ännu så länge avvaktar myndigheten.

– Vi ser om det blir en överklagan. Sedan tar vi det därifrån kring hur vi ska jobba vidare med den här frågan, säger kommunpolis Peter Sigurd.

Länsstyrelsen kan överklaga

Det är länsstyrelsen, som tidigare har sagt nej till Eskilstunas modell för tiggeritillstånd, som senast nu i juli måste bestämma sig om förvaltningsrättens dom ska överklagas till kammarrätten, och ännu är det inte känt hur det blir.

Om domen inte överklagas vinner den laga kraft i sommar. Vad som då kommer att gälla för den som vill söka tillstånd är inte klart.

Rutinerna är inte klara

– Det här är inte ett förbud, utan det handlar om tillstånd. Den som ägnar sig åt passiv penninginsamling behöver ha ett tillstånd hos polisen. Och hur det tillståndet kommer att se ut är oklart i dagsläget, säger Peter Sigurd.

– Det finns mycket rutiner som behöver arbetas fram och vi avvaktar tills det blir en lagakraftvunnen dom.

Inga extra polisresurser

Klart är i alla fall att polisen inte kommer att satsa några extra resurser för att hantera effekterna av ett krav på tiggeritillstånd.

– Vi planerar inte så specifikt för den här frågan. Som alla andra lokala ordningsföreskrifter kommer den att hanteras i den vanliga linjeverksamheten. När det kommer ett arbete gällande det här, då åker vi dit och hanterar det. Vi har inga planerade insatser eller extra resurser för att hantera just den här frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.