Stölderna mot lantbruken eskalerar – stöldgodset exporteras utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Diesel, GPS-utrustning och växtskyddsmedel. Det är de vanligaste typerna av stöldgods som försvinner från svenska gårdar. Enligt polisen så har denna typ av brottslighet eskalerat på senare år.

Eftersom brottskoderna för inbrott i eller stöld från en traktor är densamma som för vilket fordon som helst så finns ingen tillförlitlig statistik för just lantbruksstölder. Men enligt Malin Bentzer, analytiker vid polisen i region Öst, så ökade problematiken under ett antal år, fram till pandemin då det avtog på grund av stängda gränser i Europa.

Nu ser polisen dock att stölderna ökar på nytt – i synnerhet den senaste tvåmånadersperioden.

– Det är ju säsongsbetonad brottslighet det här. Vi ser inte mycket stölder vintertid, säger Malin Bentzer.

”Saker som försvinner ur landet”

Ett antal misstänkta har gripits och dömts de senaste åren. Nyckeln har varit säkring av spår på brottsplatsen. Det har också gett polisen en bättre bild av vilka konstellationer som ligger bakom majoriteten av stölderna.

– Vi är tämligen övertygade om och vi har fakta nog att kunna påstå att det här är saker som försvinner ut ur landet för det finns ingen andrahandsmarknad för stulna lantbruksredskap i Sverige, säger Bentzer.

Kan ni göra mer för att gripa fler av de här brottslingarna?

– Vi måste bli bättre på att säkra kriminaltekniska spår i anslutning till de här stölderna och vi önskar ju att vi fick in mer information om iakttagelser i samband med stölderna, säger Malin Bentzer.

Samarbete med LRF

Under det senaste året har polisen på lokal nivå i flera kommuner inlett ett samarbete med Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och dialogmöten har hållits på flera håll. Huvudbudskapet från polisen är att vara mer försiktig med att lämna fordon obevakade under nätterna – samt att anmäla alla brott och rapportera iakktagelser.

– Vi vill öka förståelsen för varandras problematik. Min personliga uppfattning är att det har varit väldigt givande att ha det här utbytet, säger Malin Bentzer.

I videoklippet: Så opererar de organiserade stöldligorna när de är i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.