Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisen efter skjutningarna i Nyköping: Kan vara samma gärningsman

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 30-årsåldern har på kort tid blivit skjutna i Nyköping. De har båda blivit utsatta för skotten i direkt anslutning till sina bostäder och polisen utesluter inte att det kan röra sig om samma gärningsman.

Den första skjutningen inträffade i söndags i centrala Nyköping och den andra ägde rum natten till tisdag i ett bostadsområde i de norra utkanterna av staden, då skotten avlossades utomhus och in i en bostad.

Nu utreds de båda händelserna med en förstärkt organisation i åtminstone två veckor framåt. Enligt polisen är den andra skjutningen inte någon hämdaktion.

Våldsvågen i Nyköping

– Det inledande arbetet visar inte på att det ska finnas någon konfliktyta mellan de här två målsägandena. Men att det finns koppling mellan dem kan inte uteslutas, säger Daniel Eriksson, chef för polisens avdelning för grova brott i Sörmland.

Skjutna vid sina bostäder

De som blivit träffade av skotten har båda blivit det i anslutning till sina respektive bostäder och skulle, enligt polisen, kunna ha blivit uppsökta av samma gärningsman.

– Det är absolut en möjlighet. Vår hypotes är att de två som blivit skjutna på ett eller annat sätt är de tilltänkta måltavlorna för de dåd som skett, säger Daniel Eriksson.

Ingen gripen – vill ha tips

De båda män som utsatts får skjutningarna har förts till sjukhus men har inte ådragit sig livshotande skador. Det finns ännu ingen misstänkt gripen. Vid söndagens skottlossning i ett radhusområde sågs en misstänkt skytt lämna platsen på en elsparkcykel.

– Vi är i stort behov av tips och iakttagelser som kan ha gjorts vid båda de här tillfällena, säger Daniel Eriksson.

I klippet: Så tacklar polisen en eventuell våldsspiral i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet