Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Torbjörn Kock (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, berätta varför de inte ser en sammanslagning av skolor som ett alternativ. Foto: SVT

Politikern om sammanslagning av skolor i Nyköping: ”Inget vi planerar nu”

Publicerad

Småskolor i Nyköpings kommun är kostnadskrävande och skulle behöva slås samman med större skolenheter. Det skriver division utbildning i en verksamhetsberättelse. Och trots att divisionen behöver spara pengar ser politikerna, som tar beslut om skolorganisationen, inte en sammanslagning som ett alternativ.

Division utbildning i Nyköpings kommun väntas gå back med 79 miljoner kronor i år. Den största delen av underskottet står grundskolan för. I sin verksamhetsberättelse för 2023 skriver divisionen att en stark bidragande orsak till grundskolans underskott är att kommunen har flera skolhus med lågt elevantal. Skolhusen beskrivs som kostnadskrävande och man skriver att de skulle behöva gå samman med större skolenheter.

I dagsläget finns inget formellt förslag om det här och det är inget som är aktuellt nu, enligt ordföranden i barn- och ungdomsnämnden.

– Vi har tagit del av det också och det är inget alternativ för oss att slå ihop några grundskoleenheter, säger Torbjörn Kock (S).

Ordföranden: ”Jobbat aktivt med resursfördelning”

Exakt hur divisionen har hamnat med ett beräknat underskott på 79 miljoner kronor kan inte Torbjörn Kock svara på.

– Det är ju det vi söker svaren på just nu tillsammans med ett åtgärdspaket och åtgärdsplan.

Är det något som du kan se att politiken hade kunnat förhindra?

– Vi har jobbat aktivt med resursfördelning och sett till att vara så tydliga, enkla och transparenta som vi kan med resurstilldelningen för att verksamheten ska kunna planera sin verksamhet långsiktigt. Så vi ser inte att vi kan vara mer tydliga med hur resurstilldelningen ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.