Lucas och Johan Klinthammar. Foto: Per Karlsson

Protester för att rädda LSS och personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

På ett 20-tal orter samlas människor idag för en manifestation i syfte att rädda LSS. På Fristadstorget i Eskilstuna talar bland annat Lucas pappa Johan Klinthammar som vi nyligen berättade om.

Idag är det den internationella funktionshindersdagen, och under parollen ”Äntligen nödstopp men inte för alla!” anordnar RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn- och ungdomar manifestationer på 21 orter runt om i landet.

På Fristadstorget talar Johan Klinthammar, pappa till 12-åriga Lucas med den ovanliga kromosomavvikelsen XQ28.

SVT granskar LSS-lagen

Anhöriga begränsas

– Det pågår en utredning nu som kan komma att föreslå att anhöriga max ska kunna arbeta 50 procent av antalet beviljade timmar, och i så fall blir jag arbetslös samtidigt som regeringen tvingar in främmande människor i vårt hem, säger Johan Klinthammar som tillsammans med sin fru och en utomstående assistent idag delar på assistansen för sonen Lucas.

Just nu pågår sex olika utredningar som påverkar framtidens LSS och personliga assistans. Det, tillsammans med nya vägledande domar från högsta förvaltningsdomstolen som lett till att ungefär 1000 personer förlorat sin statliga personliga assistans, gör Johan Klinthammar upprörd.

Slakten av assistansen

– Den här cirkusen, jag kallar den slakten av assistansen, säger Johan Klinthammar

Och även om regeringen nu sagt att man vill ändra lagen i vår märker Johan Klinthammar hur människor påverkas av ifrågasättandet av LSS och fuskdiskussionerna.

– En mamma som är personlig assistent åt sin son berättade nyligen hur hon känner sig som en brottsling efter att hon fått höra att hon bara går hemma och inte gör någonting, så nu tar hon bort assistansen för sin son och tar ett nattjobb istället så hon kan sköta sonen på fritiden, det är nog det första fallet där någon frivilligt avsäger sig assistans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet