Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör beredskapssamordnare, Robert Värn Styrlander, berätta om brandmännens uppgifter i händelse av krig. Foto: SVT/TT

Räddningstjänstens nya krigsuppgifter: Röja minor och sanera efter anfall

Uppdaterad
Publicerad

Händelser som villabränder och trafikolyckor tillhör räddningstjänstens vardag, men vid kris och krig får de flera nya uppgifter att ta itu med. Räddningstjänsten Eskilstuna har nyligen tillsatt en beredskapssamordnare som nu jobbar med dessa frågor på heltid.

Den nya samordnaren heter Robert Värn Styrlander och arbetar med frågor rörande civil beredskap.

– Specifikt på räddningstjänsten arbetar vi också med frågor rörande räddningstjänst under höjd beredskap. Det innebär att förutom de vanliga uppgifterna vi har, får vi även nya uppgifter om Sverige skulle gå in i ett högre beredskapsläge, säger han.

Det är första gången som Räddningstjänsten Eskilstuna anställer en så kallad beredskapssamordnare.

– Vi såg ett behov av att arbeta mer konkret med de här frågorna. Dels utifrån kommande myndighetskrav men också att det ligger efter i arbetet helt enkelt, säger Robert Värn Styrlander.

Inväntar nya krav

Mycket i Robert Värn Styrlanders vardag handlar i dagsläget om att planera och förbereda för de nya krav som regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, väntas komma med.

En arbetsuppgift som han tror kan ge Räddningstjänsten Eskilstuna ett litet försprång framöver.

– Jag tycker det är bra att satsa lite i förtid för att vi inte ska hamna på efterkälken. Vi hamnar rätt i tid när myndighetskraven väl kommer, säger han.

Sanera efter kärnvapenanfall

Men det ingår också i arbetsuppgifterna att lägga upp övningar för brandmännen där de får träna på scenarion som de kan stöta på vid krig eller naturkatastrofer.

”Sanera efter kemiska stridsmedel och kärnvapen” – hör Robert Värn Styrlander berätta vilka uppgifter räddningstjänsten kan få under höjd beredskap. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.