• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan visar Chatarina Strömbäck hur man går tillväga för att ta sitt prov hemma. Foto: SVT

Region Sörmland inför självprovtagning för livmoderhalscancer

Publicerad

Från och med i höst kommer sörmländska kvinnor att kunna screena sig själva för livmoderhalscancer. Regionen hoppas att självprovtagningen ska leda till att fler lämnar ett prov.

– Det är viktigt att vi får en tidig upptäckt av livmoderhalscancer, säger Chatarina Strömbäck, verksamhetsutvecklare på kvinnoklinikerna.

Kvinnor i åldrarna 23-49 år kallas var tredje år till så kallad cellprovtagning. Proverna utförs av en barnmorska på en mottagning och syftet är att hitta tidiga cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer.

Få tar cellprov

Att lämna cellprov är frivilligt och i Sörmland är deltagandet lågt. 2022 kallades nästan 12 000 kvinnor, av dem deltog färre än hälften. Samtidigt är förekomsten av livmoderhalscancer högre i Sörmland än i de andra regionerna.

Chatarina Strömbäck, verksamhetsutvecklare på kvinnoklinikerna i Sörmland, tror det låga deltagandet bland annat handlar om tillgänglighet.

– Ofta tror jag att tiden och dagen man fått inte riktigt passar. Man kanske måste ta ledigt från jobbet och det försvårar att komma på den bokade tiden, säger hon.

Inför självprovtagning

Under hösten kommer Region Sörmland införa egenprovtagning av HPV, ett virus som kan leda till livmoderhalscancer. Till skillnad från en gynekologisk cellprovtagning kan HPV-testet utföras på egen hand. De kvinnor som testar positivt kommer sedan följas upp. Regionen hoppas att fler kommer delta i screeningen när de själva kan bestämma när provet ska tas.

Hur går det till när man tar ett cellprov själv och vad händer om det blir fel? Hör Chatarina Strömbäck berätta i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.