Sedan 2014 finns ett nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering. Syftet med detta är att skapa en bättre och mer jämlik vård oavsett var man bor.
SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om att rehabiliteringen inte räcker till. Ledande politiker sa då att problemet bottnade i personalbrist. Och nu, flera år senare har regionen fortfarande inte nått dit man önskar.
– Vi vill att den ska vara jämlik i hela länet. Och det ser vi att den inte är idag, säger Jonas Lindeberg (Vfp), regionråd.
”Kan bara beklaga”
Hur många som i dagsläget är i behov av rehabilitering efter cancerbehandling I Sörmland är oklart.
Vad kan man säga till dem som inte fått den hjälp de behöver?
– Man har rätt till hjälp och har man inte fått det kan jag bara beklaga, säger Jonas Lindeberg.
Rikstäckande problem
Och det är inte bara i Sörmland som det finns svårigheter med cancerrehabiliteringen. Socialstyrelsen utreder nu hur situationen ser ut i landet som stort. Enligt Katarina Fredriksson, utredare på Socialstyrelsen, är det svårt att mäta hur förutsättningarna för rehabiliteringen har förändrats i Sverige de senaste åren då det inte finns i några register.
– Det man kan säga är att behovet av cancerrehabilitering ökar i och med att fler överlever cancer, säger hon.
I intervjuer till utredningen uppger många patienter att de inte uppfattat att de erbjudits rehabilitering. Patienter och närstående upplever även att de måste ta stort egetansvar och själva driva på för att få hjälp – vilket inte går i linje med de riktlinjer som finns.
Miljoner till rehabilitering
Jonas Lindeberg berättar att Region Sörmland skjuter till tio miljoner i år och lika mycket nästa år till rehabiliteringen som helhet, där cancerrehabilitering ingår.
Varför är rehabiliteringen fortfarande eftersatt och hur ska regionen få mer personal till området? Hör Jonas Linberg svara på frågorna i klippet ovan.