Se landslagsryttaren Oscar Eriksson visa upp den ovanliga grenen. Foto: SVT

Ung westernryttare från Nyköping med i landslaget

Publicerad

Utanför Svalsta i Nyköpings kommun bor den 16-årige Oscar Eriksson, som är en av landets främsta westernryttare inom reining.

Som åttaåring fick Oscar Eriksson en ponny i present av sina föräldrar och när han var tolv började hans tävlingkarriär inom reining. Idag är Oscar Eriksson 16 år och har precis börjat på gymnasiet, men kan redan nu stoltsera med att tillhöra de bästa westernryttarna i Sverige. I januari valdes han nämligen in i juniorlandslaget i reining.

– Det var spännande för det var nytt för mig att börja tävla för ett lag. Jag är van att tävla individuellt men att få tävla för ett lag och för ett land är stort och det sätter lite press på mig att ha svenska flaggan på ryggen när man tävlar.

Jakten på en ny häst

Tanken var att Oscar Eriksson skulle ha tävlat i årets VM, men strax innan mästerskapet skadades hans 15-åriga sto Ima Smart Little Fox i frambenen. Nu är hans gamla Foxy inseminerad och Oscars unghäst har ännu inte nått den obligatoriska sju-årsåldern för att kunna tävla för landslaget. Målet är att hitta en ny häst att tävla med under kommande säsongen.

– Det bästa jag vet är att tävla. Jag tävlar ju mot mig själv med mina poäng på tävlingarna. Det taggar mig och jag tycker att det är kul att träna däremellan för att kunna få ännu högre poäng.

Hålla hästen frisk i huvudet

Under en tävling ska ryttaren rida så kallade mönster med olika manöver i bestämd ordning. Det ska se ut som att hästen går villigt och utan några tecken på motstånd. För att uppnå det tränar Oscar fem dagar i veckan.

Oftast rider han tre dagar i skogen där han klättrar upp i berg, går på grusvägar och får motionsridning så att hästen inte tröttnar på att jobba. De andra dagarna rider Oscar på banan och jobbar igenom sina manöver.

– Det svåraste med reiningen är att hålla hästen frisk i huvudet. Det är ofta manövern ”sliding stop” som hästarna blir showsmarta på. Till slut lär sig hästarna vad de ska göra och då tröttnar de flesta hästarna så tricket är att hålla de fräscha i huvudet.

USA väntar efter gymnasiet

Sporten föddes på de amerikanska rancherna och blev till en tävlingsren för snart 70 år sedan. Trots att reining är den största grenen inom westernridningen i Sverige dröjde det ända till 2016 innan idrotten blev en del av svenska ridsportförbundet.

Än så länge är reining en ganska liten sport i Sverige och ska man leva på det så gäller det att komma utomlands till Tyskland, Belgien eller USA.

– Jag vill åka till USA för det är där man blir något när man jobbar i de stora stallarna och tränar hästar. Jag vet inte riktigt än hur det blir men planen är i alla fall att jag ska ta mig till USA efter att jag har gått ut gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.