Under regionfullmäktigemötet i slutet av april mötte Bertil Malmbergs uttalande kritik. Foto: SVT

Riksåklagaren vill se HD-prövning av tidigare regionpolitikerns IQ-uttalande

Publicerad

Riksåklagaren vill pröva fallet med den uteslutna SD-politikern Bertil Malmberg i Högsta domstolen. Vid ett sammanträde regionfullmäktige i Sörmland 2021 sade han att personer från Sydsudan har lägre IQ än andra folkgrupper och dömdes för hets mot folkgrupp.

Det hela skedde under ett anförande vid fullmäktigemötet 27 april förra året. Uttalandet från Bertil Malmberg, dåvarande ledamot för Sverigedemokraterna, möttes av kraftig kritik och hans anförande avbröts av mötets ordförande. Partiets gruppledare i regionen uppmanade Bertil Malmberg att lämna sina uppdrag.

”Behöver prövas”

Bertil Malmberg dömdes senare för hets mot folkgrupp och har överklagat domen eftersom han menar att den inskränkt yttrandefriheten. Han säger i sitt överklagande att uttalandet måste vara tillåtet i en fri och öppen debatt.

– Han menar att yttrandefriheten väger tyngre under en politisk debatt. Det finns avgöranden från Europadomstolen där man i vissa sammanhang tillåter väldigt mycket, men det här behöver prövas även i högsta instans i Sverige, säger My Hedström, byråchef på åklagarmyndigheten.

”Skulle bli lite förvånad”

Riksåklagaren menar ändock att uttalandet ligger klart över yttrandefrihetens gränser och att Bertil Malmberg ska dömas för hets mot folkgrupp.

– Han hade kunnat få fram sitt budskap utan att kränka en folkgrupp genom att prata om utbildningsnivå, till exempel.

Runt ett 30-tal brottmål får prövningstillstånd i Högsta domstolen varje år och nu är det upp till domstolen att avgöra om det här ärendet kommer att tas upp.

– Jag skulle bli lite förvånad om de inte medger prövningstillstånd, säger My Hedström.

SVT Sörmland har sökt Bertil Malmberg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.