SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med alla kommuner i Sörmland för att fråga huruvida statistiken för de kommunala skolorna kommer att finnas tillgänglig för kommunmedborgarna.
Gnesta
– Vi har inte tagit ställning till huruvida vi själva kommer att publicera statistiken. Däremot kommer vi självklart att på begäran lämna ut de uppgifter som vi har möjlighet att ta fram, säger Erika Isaksson, strateg på barn- och utbildningsförvaltningen i Gnesta kommun.
Hon vill dock uppmärksamma alla på att vara medveten om att de uppgifter som kommuner och andra skolhuvudmän själva tar fram aldrig kan helt motsvara de av SCB kvalitetssäkrade och därmed jämförbara uppgifter som hittills har publicerats av Skolverket.
Eskilstuna
Redan idag finns den så kallade Jämför service på kommunens hemsida där medborgarna bland annat kan jämföra alla förskolor och skolor, både kommunala och fristående.
– I mitten av september ska vi ta upp på nämnderna om den här servicen ska finnas kvar. Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta med det. Sedan kommer vi inleda en dialog med de fristående enheterna för att fråga om de vill fortsatt vara med, säger Thomas Åkerblom, kvalitetschef på Eskilstuna kommun.
Flen
Kerstin Gelfgren, verksamhetschef för förskola, grundskola och gymnasium i Flens kommun, tror att resultatet av den nya sekretesspolicyn är ett övergående problem och hon tror på en förändring redan under 2020.
– Min uppfattning är att det måste till en transparens i det här. Vi kommer att bevaka frågan och ta ställning till hur vi ska göra. Det är en fråga som finns på agendan men vi har inte hittat en lösning till hur vi ska hantera den på kommunnivån än.
Vingåker
Det finns information om varje förskola och skola på kommunens hemsida. Exempelvis om hur stora barngrupperna är och hur betygen ser ut. Detta kommer fortsatt att publiceras, men om möjligheten till jämförelse kommer att finnas är inget som diskuterats ännu.
– Vi har inte diskuterat om vi ska erbjuda medborgarna att kunna jämföra skolorna sinsemellan men den frågan kommer att lyftas, säger Anders Danielsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Vingåkers kommun.
Strängnäs
Precis som många andra kommuner håller Strängnäs på att ladda ned statistik från Skolverkets hemsida. Detta för att kunna göra jämförelser bakåt.
– Vi för också samtal med de fristående i vår kommun om hur vi kan tänka om för att jämföra statistik oss emellan. Vi har beslutat att inte publicera mer data än det som finns idag, då alla skolor i kommunen inte kan publiceras, skriver Tony Lööw, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Strängnäs kommun, i ett mail.
Trosa
– Effekten av det här är olycklig och det tycker alla aktörer, oavsett om det är kommunala eller fristående. Man måste hitta en lösning och jag tror att det kommer en sån, säger Trosas skolchef Mats Larsson.
Han syftar på Skolverkets rapport som ska lämnas in till regeringen på fredag med en konsekvensanalys av den nya sekretesspolicyn och fortsätter:
– På något sätt vill vi visa våra skolresultat. Idag länkar vi till Skolverket men nu får vi lägga ut egna siffror. Men vi avvaktar och ser om det går att få centralsiffrorna även framöver.
Katrineholm
– Vi har fått ett utredningsuppdrag att undersöka hur man ska förhålla sig i läget som är. Innan vi ändrar våra rutiner ska vi undersöka med Skolverket och eventuellt Utbildningsdepartementet om det är på gång en förändring av lagstiftning eller vad som ska ske framåt, säger Jörgen Rüdeberg, biträdande förvaltningschef i Katrineholms kommun och fortsätter:
– Som vi ser på det just nu kommer vi fortsätta redovisa våra resultat terminsvis.
Oxelösund
– Vi bygger en ny hemsida och i den ska vissa delar av våra resultat finnas, men jag kan inte säga exakt vad. Vi ska även undersöka om vi kan göra möjligt för föräldrar att jämföra skolor. Det kommer i så fall inte vara i samma utsträckning som hos Skolverket men vissa delar, säger Eva Svensson, utbildningschef i Oxelösunds kommun.
För henne, precis som för alla andra kommunanställda SVT talat med, har nyheten om den bortplockade skolstatistiken varit negativ.
– Jag tycker att de här uppgifterna var väldigt bra och användbara i olika sammanhang så jag tycker att det är väldigt tråkigt att det försvinner. Det är en service vi kommer sakna för man kunde utveckla sin skola genom att jämföra med andra, säger hon.
Nyköping
I Nyköping har frågan blivit politisk och kommunen har att ta ställning i frågan. Man avvaktar även Skolverkets redovisning till regeringen kring konsekvenserna efter den nya sekretesspolicyns.
– Kommunens skyldighet att lämna ut allmänna handlingar på begäran hanteras som vanligt, skriver Magnus Uppman, administrativ chef på barn- och utbildningsnämnden.