Hedebyskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hampus Västerbacka och Milo Bruzell från Hedebyskolan i Vagnhärad ser ingen större problematik med att gå fler dagar än resten av Sörmland. Foto: Björn Gustavsson

Så många skoldagar går eleverna i din kommun: ”Ändå bara läxor hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har det varit skolstart för elever i samtliga kommuner i Sörmland. Vilken dag eleverna börjar och hur många dagar de går – skiljer sig dock åt.

Enligt lag ska varje elev i grundskolan gå minst 178 obligatoriska skoldagar och max 190, enligt Skolverket. Eleverna ska även ha minst 12 lovdagar per läsår och utöver det får skolorna lägga ut högst fem studiedagar för personalen.

I Eskilstuna har det tagits ett preliminärt beslut att utöka antalet skoldagar från 178 till 180 med start nästa år. Syfte är att öka betygen.

I Trosa har eleverna gått 180 dagar per läsår under flera års tid.

– Man tycker att det är en viktig fråga. De vill ge eleverna lite extra dagar och extra tid för att kunna få det lärandet och den utvecklingen som de behöver, säger Inger Fransson, skolchef i Trosa kommun.

Spelar två dagar verkligen roll?

– Jag tror varje dag spelar roll.

Hör Trosaeleverna i videon ovan.

Antal dagar i grundskolan under läsåret 2024/2025

Trosa: 180

Katrineholm: 179

Oxelösund: 179

Eskilstuna: 178

Strängnäs: 178

Vingåker: 178

Flen: 178

Nyköping: 178

Gnesta: 178

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.