Ragna Stener, kvinna i leopardmönstrad blus och glasögon, är en av dem på äldreboendet i Strängnäs som har funderingar kring den nya AI-tekniken med sensorer som ska kunna förebygga fallolyckor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tekniken får aldrig hindra det” – se vad specialistundersköterskan Dzenita Muhic tänker om hur AI-sensorerna fungerar på äldreboendet i Strängnäs. Foto: SVT

Så ska AI-sensorer användas på äldreboenden i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs kommun har installerat sensorer på sina äldreboenden som i framtiden ska assistera personalen. AI-tekniken bakom den ska på sikt kunna förebygga exempelvis fallolyckor.

När den demografiska utvecklingen orsakar kompetensbrist och de äldre i behov av omsorg blir allt fler – vänder sig nu Strängnäs kommun till AI-tekniken.

Finns i flera kommuner

De hyr tekniken av det norska företaget Sensio. Ytterligare cirka 100 kommuner i landet har valt samma väg.

Enligt företaget så kan mjukvaran bakom sensorerna lära sig av tidigare händelser och incidenter för att sedan kunna hjälpa personalen att prioritera mellan uppgifterna.

Kostar mer än tidigare

Den nya tekniken ska installeras på alla särskilda boenden i Strängnäs och ersätter den äldre typen av larm. Men den kostar också mer. AI-tekniken är cirka 500 kronor dyrare per enhet och månad jämfört med tidigare.

– Det kan vara så att införandet är mer kostsamt. Men synergieffekterna blir en smartare bemanning och ett annat sätt att arbeta. Jag ser inte att det blir en ökad kostnad på sikt, säger Marjo Savelius, socialchef vid Strängnäs kommun.

I klippet ovan: Se hur AI-sensorerna fungerar och vad personalen tycker om den.

Ai = ARTIFICIELL INTELLIGENS

AI möjliggör för tekniska system att uppfatta sin omgivning, hantera vad de uppfattar och lösa problem, med syfte att uppnå ett specifikt mål.

AI-system är kapabla till att anpassa sitt beteende, till en viss grad, genom att analysera effekterna av tidigare åtgärder, och att arbeta självständigt.

Källa: Europaparlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.