Enligt projektet Mattanken, som jobbar med hållbara offentliga måltider, är det som mest möjligt att servera 78 procent svensk mat på tallriken eftersom inte alla slags varor kan produceras i Sverige. I Eskilstuna och Gnesta ligger siffran på 73 procent, vilket är högst i länet.
Skillnader mellan kommunerna
Samtidigt skiljer sig kommunernas redovisningar av siffrorna åt. Trosa har exempelvis bara uppgett hur stor del av deras animaliska produkter som är från Sverige: 96 procent.
Från Nyköpings sida har man valt att redovisa animaliska produkter för sig. Siffran låg då på 85 procent, medan siffran för de offentliga måltiderna i sin helhet låg på 65 procent – den lägsta siffran i länet.
Sett till hela landet toppas listan av Skövde, där nära 77 procent av maten på kommunens offentliga tallrikar har svenskt ursprung.
Så svarade kommunerna
Hur många procent av den mat ni serverar har svenskt ursprung?
Eskilstuna: 73 %
Flen: 70 %
Gnesta: 73 %
Katrineholm: 68%
Nyköping: 65 % totalt, 85 % för animaliska produkter
Oxelösund: 70 %
Strängnäs: 66,44 %
Trosa: 96 % för animaliska produkter
Vingåker: 71%
Källa: Land och Lantbruk