”Bästa lösningen”, anser Eva Vitell vid Vattenfall om det stråk för kraftledningen som bolaget nu förespråkar.

Här vill Vattenfall att den nya kraftledningen till SSAB ska dras

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Vattenfall bestämt sig för var de vill att den nya kraftledningen mellan Hedenlunda utanför Flen och SSAB i Oxelösund ska gå. Bolaget har tidigare fått kritik från bland annat kommuner och markägare.

– Jag har stor förståelse för att ny elledning påverkar människor, säger Eva Vitell, chef för marknad och kundrelationer på Vattenfall.

Enligt samrådsredogörelsen kommer den nya kraftledningen mellan Vattenfalls station i Hedenlunda och SSAB i Oxelösund att gå via Bettna, Björkvik, Ålberga och Bushyttan. Men när det gäller den sista biten till just SSAB så har inget beslut tagits än. 

– Vi kommer att fortsätta att utreda stråken genom Oxelösund, så där har vi inte fattat några beslut idag utan vi fortsätter utreda det, säger Eva Vitell, chef för marknad och kundrelationer på Vattenfall eldistribution.

De alternativa dragningar som Vattenfall har utrett.

Hur kom ni fram till just det här stråket?

– Vi har vägt ihop de synpunkter som kom in under samråden, och då väger vi en mängd frågor och intressen mot varandra. Det handlar om miljö, naturvärden, kulturmiljö och närboende. Och så hittar vi det stråket som vi menar på är den bästa lösningen.

Många berörs

I och med byggnationen av den nya kraftledningen kommer bland annat markägare påverkas.

– Jag har stor förståelse för att ny elledning påverkar människor. Jag har väldigt stor respekt för dem människor som påverkas. Men vi tror att vi hittat den bästa lösningen.

Är det möjligt att gräva ner kraftledningen?

– Det är inte möjligt på regionnätsnivå. När vi pratar om elnätets motorvägar, stamnät och regionnät, med väldigt hög spänning och mycket el som ska transporter är kabel inte ett lämpligt alternativ.

Ett informationsmöte kommer att hållas med de fastighetsägare som berörs av det valda stråket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.