Särskild satsning mot hästnäringen

Uppdaterad
Publicerad

– Jag var på ridläger och vi var i ridhuset när det var storm ute. Jag hade en unghäst och alla hästarna blev rädda och kastade av alla. Sedan blev jag översprungen av alla hästar, berättar Lin Bergquist Kihlborg.

Lin tog sig upp i sadeln igen och älskar hästar och vill jobba i branschen i framtiden. Idag, många år efter händelsen går hon på hästinriktningen på Ökna naturbruksgymnasium i Tystberga. Denna dag gör Arbetsmiljöverket en tillsyn av anläggningen. Det är en del i en särskild satsning som började i år.

Hästnäringen är en bransch med en hel del faror och arbetsmiljöproblem, men mycket kommer inte till myndighetens kännedom. I år hoppas man få en bättre bild och chans att komma med viktiga tips till personer som driver ridskolor, travstall och andra hästföretag.

– Vi har en särskild satsning som riktas mot unga människor och hästnäringen, säger Ola Eriksson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

150 arbetsskador

Enligt Ridsportsförbundet anmäldes runt 150 arbetsskador förra året, och den siffran har legat ganska stabilt de senaste åren. Men Arbetsmiljöverket tror att skadorna är betydligt fler. Dels baserat på de uppgifter som försäkringsbolagen tar emot. Dessutom är det många som inte ställer så höga krav på sin arbetsmiljö tror man. Det håller instruktören Emelie Lindgren med om.

– Många älskar att jobba med hästar så mycket att man inte ställer så stora krav på säkerheten.

– Jag har själv jobbat i travstall och där var det mycket tidsbrist som gick ut över säkerheten. Det blev så att man fick ta för många hästar och man arbetade mycket ensam.

Olika typer av stall

Under året ska 100 hästföretag i Sörmland och Östergötland få tillsynsbesök av Arbetsmiljöverket. Det handlar både om ridskolor, trav- och galoppstall, tävlingsstall för dressyr- och hoppryttare och stuterier. Arbetsmiljöverket har samarbetat mycket med ridsportsförbundet inför satsningen. Bland annat har förbundet satsats stort på riktade kampanjer till ridskolor och ridklubbar för att höja medvetenheten kring säkerheten. Det kan handla om att alltid ha stålhätta på skorna när man hanterar hästar och att undvika ensamarbete. Det är också viktigt med rutiner kring de dagliga in- och utsläppen av hästarna i hagen.

Finns även hälsovinster

Men Ola Eriksson, som själv har hästar, vill poängtera alla hälsovinster som umgänget med hästar innebär:

– Det är ju otroligt bra för många. Det skapar lugn och det är ett sätt att lära sig ta ansvar och sköta om djur. Att vara i stallet och hantera hästar har väldigt många fördelar och för många barn och ungdomar kan stallet vara miljön där man får ta sitt första ansvar. Det finns oerhört mycket positivt med hästbranschen, vi ska bara försöka göra det tydligt för arbetsgivarna att folk som är där och jobbar och hjälper till ska ha rätt till rätt skyddsutrustning bland annat, säger han.

Och Ökna naturbruksgymnasium får man mycket bra betyg i inspektionen och eleven Madeleine Lundgren är inte förvånad:

– Vi pratar om säkerhet i stallet och under ridningen varje dag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.