Conny Östberg, LPO-chef på polisen i Eskilstuna om kritiken mot arresten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se bilderna på de hårt kritiserade cellerna. Foto: JO/SVT

Se den hårt kritiserade polisarresten i Eskilstuna

Publicerad

Slitna, omoderna, dunkla och med säkerhetsbrister. Det är vad Justitieombudsmannen, JO, anser om bland annat polisarresten i Eskilstuna.

– Det är bara att instämma. Det är ingenting vi önskar, säger Conny Östberg, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Det var i december 2024 som JO utförde en oanmäld inspektion på polishuset i Eskilstuna. JO utförde även inspektioner Södertälje, Norrköping och Sundsvall. Främst handlar kritiken om arresten där flera häktade fått sitta ensamma under stora delar av dygnet.

– Det fanns en medvetenhet om det här nationellt också. Man var tvungen att använda anhållningsceller för häktade. Det är ingenting vi önskar, men alternativet har varit att släppa dem, säger Conny Östberg, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef.

Har renoverat celler

Efter kritiken från JO har polisen i Eskilstuna renoverat flera av cellerna. När det gäller kritiken mot det dåliga ljusinsläppet finns det däremot inte så mycket polisen kan göra på grund av både säkerhetsriskerna och svårigheterna med ombyggnation, enligt Conny Östberg.

Häktade ska egentligen inte sitta i arrestens celler eftersom de inte är anpassade för ändamålet. Dessvärre var häktena ofta fulla under stor del av förra året, enligt polisen.

Barn placeras i advokatrum

JO har också kritiserat att barn som misstänkts för brott fått sitta i advokatrummet som inte är anpassat för barn. Det har dock varit vid ytterst få tillfällen, enligt Conny Östberg.

Hör lokalpolisområdeschef bemöta kritiken och se den kritiserade arresten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.