Här har olaglig jättekompost anlagts i Strängnäs – lockar till sig vilt och sprider invasiva arter

Uppdaterad
Publicerad

Trädgårdsavfall dumpas på förbjudna platser i Strängnäs. I ett av bostadsområdena som senaste tiden har besvärats av vildsvin finns det en stor olaglig kompost. Nu vill kommunen kartlägga hur många sådana dumpningsplatser det finns.

– Man har nog inte kunskap om att det är ett miljöbrott och att man bjuder in viltet att komma nära sin trädgård, säger Kristina Svinhufvud, VA- och återvinningsstrateg.

Enligt miljöbalken är det olagligt att skräpa ner utomhus på en plats som allmänheten har tillträde till, och det innefattar dumpning av trädgårdsavfall.

I somras rapporterade SVT om att vildsvin gick in i villaträdgårdar och förstörde, och de härjar fortfarande i tätbebyggelsen. Något som de förbjudna komposterna kan vara en bidragande orsak till.

– Det finns mask, mycket växtlighet och det ligger fallfrukt här och var. Det här är ett riktigt uppdukat smörgåsbord för dem och man matar in dem närmare bostadsområdet, säger Kristina Svinhufvud.

Sprider invasiva arter

Enligt Kristina Svinhufvud riskerar också avfallet att sprida invasiva arter.

– Trädgårdsavfall är den största anledningen till att vi har problem med invasiva växtarter i Sverige.

Efter upptäckten av den stora komposten vill Kristina Svinhufvud att kommunen ska inventera hur många olagliga komposter det finns i Strängnäs. Nu ska olika verksamheter i kommunen ha ett första möte om det här.

Eldning av trädgårdsavfall

Förra veckan startade den första eldningsveckan i Strängnäs kommun. Från vecka 41 till och med vecka 43 får elda en mindre mängd trädgårdsavfall inom detaljplanerat område.

I klippet ser du hur den stora komposten ser ut och Kristina Svinhufvud visar en invasiv art som klättrat upp i björkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.