– Jag tror att de som har kunskaper om islam ska sprida det islamska budskapet, och jag tror på att kvinnor kan göra det likväl som män, säger Sherin Khankan.
Imamerna är kvinnor
I februari 2016 öppnade moskén Mariam i Köpenhamn, där alla imamer är kvinnor och bara kvinnor är välkomna när det är fredagsbön. Men förutom fredagsbönen är moskéns aktiviteter öppna för alla.
Sherin Khankan berättar att moskén på flera sätt arbetar för kvinnors rättigheter, bland annat när det gäller skilsmässa och äktenskap över religionsgränser.
Rätt att skiljas
– Mariam-moskén har konstruerat ett nytt äktenskapskontrakt som ger kvinnan rätt att även få en muslimsk skilsmässa. Enligt koranen har kvinnor samma rätt som män att ta ut skilsmässa, men det är få moskéer som praktiserar detta.
Moskén Mariam viger också de som blir kära över religionsgränsen.
– Enligt Koranen kan en muslimsk man gifta sig med judar eller kristna. Koranen säger inte direkt att detta gäller också för kvinnor, men den säger inte heller att kvinnor inte får.
”Måttligt” motstånd
Sherin Khankan påpekar att Koranen även säger att både män och kvinnor ska finna en ”gudshängiven partner som tillber en gud”.
– Därför utläser vi att muslimska kvinnor kan gifta sig med judar eller kristna, säger Sherin Khankan.
Vad har ni mött för reaktioner sedan starten?
– Motståndet har varit ganska måttligt. Vi står stadigt på teologisk grund i det vi gör.
Ändrar berättelsen
– Men när vi utmanar bilden av islam som en förtryckande och krigisk religion och ändrar berättelsen om islam utmanar vi islamofober, säger Sherin Khankan.
Och hur har mer konservativa krafter inom islam reagerat?
– Vi hade nyligen besök av en storimam från världens tredje största moské som finns i Indonesien. Han välsignade oss och vår verksamhet. Så han och andra bidrar till legitimeringen av oss.
Förändring möjlig
Vad ska du prata om i Nyköping?
– Jag vill ge exempel på att det är möjligt för en kvinna eller en grupp av kvinnor och män att förändra patriarkala strukturer som man inte trodde var möjliga att förändra.
– Det här är vårt sätt att utmana islamofobin. Vi kan förändra berättelsen om islam i världen, säger Sherin Khankan.