– Hedersvåld och förtryck är vanligare än vi tror. Därför måste vi öka kunskapen bland de som möter de utsatta. Det kan vara livsavgörande för individen om man inte har rätt kunskap inom professionen, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD).
Hon påpekar att landstinget inte bara måste öka kunskapen, utan även kunna hjälpa de som är utsatta på ett bra sätt. Och det är därför partiet lagt en motion till landstingsfullmäktige om ett resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Saknas samlad kompetens
– I dag har vi inget organ med den här specifika kompetensen, det är mera random om utsatta personer råkar möta någon som kan något, säger Forslund Mustaniemi.
Landstingsstyrelsens förslag är att fullmäktige säger ja till att utreda förutsättningarna för ett resurscentrum vid veckans sammanträde.
– Det här är frågor som vi egentligen har jobbat med under lång tid; våld i nära relationer, könsstympning, hedersförtryck och ett jämställt landsting, så det här förslaget ligger helt i den linjen, säger Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen.
Tveksam till mottagning
Vad skulle ett resurcentrum kunna tillföra konkret?
– Framför allt kunskap, ett ställe dit man kan vända sig för hjälp och stöd. Däremot tror jag kanske inte att Sörmland är tillräckligt stort för en egen mottagning, men det är svårt att veta innan vi utrett frågan, säger Monica Johansson.
I underlaget till beslutet framgår det att man behöver göra en kartläggning av omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck i Sörmland för att bedöma behovet av ett länsövergripande resurscentrum. Det krävs också ett gemensamt intresse med andra parter som kommunerna och polisen.