Det kraftiga slitaget på vissa av Sörmlandsledens etapper måste upphöra, menar ordföranden. Foto: SVT

Sörmlandsledens vädjan: ”Sluta cykla och rida på leden”

Uppdaterad
Publicerad

Cyklister och ryttare på Sörmlandsleden har orsakat skador på stigarna, vilket har lett till upprördhet bland vandrare och avtalsbrott gentemot markägarna. Därför går nu ordföranden för leden ut med en vädjan om att respektera reglerna – annars kan vissa etapper få stängas.

Det senaste året har Sörmlandsleden varit mer befolkad än normalt och medlemsantalet har gått från 6 000 till drygt 9 000 under 2020. Det har också lett till viss konkurrens om utrymmet på den populära vandringsleden och för några veckor sedan gick kansliet ut med en vädjan via hemsidan och sociala medier.

”Har lett till konflikter”

På en del etapper har cyklister och ryttare förekommit, något som det avråds ifrån på ledens informationsskyltar. Detta problem har enligt ledningen för Sörmlandsleden lett till ett kraftigt ökat slitage på vissa etapper.

– Det har också lett till rena konflikter mellan cyklister och vandrare, säger Elisabeth Nilsson, ordförande för Sörmlandsleden.

Sörmlandsleden är cirka 100 mil lång och går hela vägen runt landskapet Södermanland. Foto: SVT Grafik

Inget lagförbud mot cykel

Det är enligt lag förbjudet att framföra motorfordon på leden, men till cyklister och ryttare kan ledningen för vandringsleden bara vädja. Undantag finns dock på exempelvis delar av en etapp utanför Katrineholm där cykelklubben Ceres har anordnat en populär mountainbike-led.

VAD SÄGER ALLEMANSRÄTTEN?

Det finns inget allmänt förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder. Men de är anlagda för dem som går eller springer, enligt Naturvårdsverket. Därför uppmanas cyklister ta det lugnt och räkna med att de som springer eller går har företräde. Cykling i bland annat motionsspår kan vara förbjuden på grund av lokala ordningsföreskrifter som  respektive kommunen har beslutat om. Lokal information finns på respektive kommuns webbplats och ofta på informationsskyltar invid berörda motionsspår.

Cyklister uppmanas att tänka särskilt på att undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna samt att undvika att cykla över känsliga marktyper. Exempel är lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker

Källa: Naturvardsverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.