– Språket är nyckeln för allt, utan språket är man körd, säger Rabi Aldeeb, integrationssamordnare som nu kommer att leda arbetet med att förbättra integrationen i Eskilstuna.
Integration handlar om möten
Många vill intregrera sig men träffar sällan samhället de ska integreras i, utan sitter istället i en förort med sina landsmän?
– Ja och det är därför vi måste väcka deras intresse och dra in dem till våra verksamheter. Integration handlar om möten, möten och möten, säger Rabi Aldeeb.
Beror en dålig integration på ett dåligt intresse för att bli integrerad?
– Både och, självklart är de intresserade av att bli integrerade i samhället men vi måste också erbjuda dem någonting och därför ska vi erbjuda dem flera möten med det civila samhället, som till exempel föreningsliv och språkvänner, säger Rabi Aldeeb.
Grundtanken i arbetet med att utveckla integrationen i Eskilstuna är att fokusera på de metoder som kommunen testat under de senaste två åren och som fungerat bra.
Stärka språkinlärning tidigare
Framförallt handlar det om att försöka stärka språkinlärningen i ett tidigare stadium så att människor snabbt får börja träna på det man lär sig genom bland annat fler svensktalande språkvänner.
En annan metod som man upplevt som integrationsfrämjande är att koppla ihop människor med rätt sammanhang som till exempel kultur- och idrottsföreningar där man dessutom kan förena fritidsintressen med språkträning och kontakter med det svenska samhället.
Flyktingansvaret flyttas
Men för att Eskilstuna kommun ska kunna gå från ord till handling och för bättre integrationen i praktiken flyttas ansvaret för flyktingmottagandet från kommunstyrelsen och kommunledningskontoret till arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, dit även Rabi Aldeeb nu flyttas.
Finns inga jobb
Men i slutänden finns det väl inga jobb i varje fall?
– När man lär sig språket och få lite kontakter då blir man i varje fall anställningsbar och det är en bit på vägen, säger Rabi Aldeeb.