Personer från Afrika och Mellanöstern beskrevs som ”apor” i kommentarer i den stora Facebook-gruppen. Andra ansåg att muslimer och andra folkgrupper borde ”utplånas” eller ”avrättas”.
I dag avgör Eskilstuna tingsrätt om den 52-åring som ligger bakom ”Stå upp för Sverige” bröt mot lagen när han lät kommentarerna stå kvar. 52-åringen nekar till brott.
Anmäler inlägg
Bakom anmälan står föreningen Näthatsgranskaren som anmäler inlägg på sociala medier som de anser bryter mot lagen.
– En fällande dom skulle innebära att de som skapar grupper på Facebook och andra sociala medier hålls ansvariga. Det kommer att få en effekt och skapa debatt, säger Tomas Åberg från Näthatsgranskaren.
Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen) infördes i slutet av 1990-talet, långt innan sociala medier-boomen, och ingen har hittills såvitt känt dömts för brottet.
– Den här lagen bör moderniseras och få ett nytt språk. Den har en väldigt utdaterad beteckning, säger Tomas Åberg.
Domen kan överklagas
Det är troligt att dagens dom överklagas och går hela vägen till Högsta domstolen (HD), bedömer Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet.
– Om det är så att åklagaren har mycket på fötterna har det här en god chans att gå hela vägen till HD. Det finns ett skriande behov av vägledning kring hur BBS-lagen ska användas, sade Mårten Schultz när åtal väcktes mot 52-åringen.