Statsbidragen till studieförbunden minskar med 250 miljoner kronor nästa år. Året därpå minskar anslagen med 350 miljoner och 2026 med ytterligare 500 miljoner i jämförelse med 2023 års nivå på 1,8 miljarder kronor.
Regeringen menar att man i stället prioriterar att höja anslagen till folkhögskolorna.
– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider och då måste vi prioritera, och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, har utbildningsminister Mats Persson (L) tidigare sagt.
Flera studieförbund kan avvecklas
Som en följd av de sänkta statsbidragen har studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet börjat avveckla sin verksamhet – och fler kan följa.
– De har helt enkelt inte möjlighet att bedriva samma verksamhet, säger Johanna Iggsten, länsbildningskonsulent på Länsbildningsförbundet Sörmland som samlar länets studieförbund och folkhögskolor.
Föreningen Kultur 57 från Gnesta har fått ekonomiska medel av Kulturens bildningsförbund som använts till kulturarrangemang, studiecirklar och projekt. Men i och med avvecklingen av studieförbundet försvinner stödet.
– De såg värdet i att ha god kontakt med föreningar. Eftersom det är föreningarna som har möjlighet att arrangera olika saker, säger konstnären Maud Probst Rönnbom, medlem i Kultur 57 och tidigare styrelseledamot i Kulturens bildningsverksamhet.
”Har infört åtgärder”
I en uppmärksammad granskning fick studieförbunden kritik av Riksrevisionen. Men Johanna Iggsten menar att det inte är rimligt att sänka statsbidragen till förbunden.
– Studieförbunden har tillsammans med Folkbildningsrådet utvärderat det som framkommit i granskningarna och sedan flera år tillbaka infört flera åtgärder, säger hon.
I videon berättar Maud Probst Rönnbom hur Kultur 57 påverkas av att studieförbundet nu ska avvecklas.