En person står framför en avverkad skog med rester av träd och grön vegetation. Trädstammar syns i bakgrunden, vilket indikerar en skogsavverkningsplats. Personen bär en svart och grå jacka och ser ut att betrakta omgivningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klart man är orolig för framtiden. Som skogsägare måste man ha is i magen”, säger Stefan Gustafsson, vice ordförande LRF Sörmland. Foto: SVT

Stor minskning av angrepp från granbarkborren – så bekämpas den

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborrens rekordangrepp i Götaland och Svealand är över. Den senaste inventeringen av Skogsstyrelsen visar att skadorna gått ner med 95 procent jämfört med toppåret 2021.

– Vi har röjt glest för att få stabila träd och så har vi sparat hälften med björk för att sprida ut riskerna, säger Stefan Gustafsson, vice ordförande i LRF Sörmland.

Enligt Skogsstyrelsen dog 300 000 kubikmeter stående gran av granbarkborren i Götaland och Svealand 2024. Det är betydligt mindre om man jämför med rekordåret 2021 då över 8 miljoner kubikmeter gick förlorad.

Förlorad inkomst

Stefan Gustafsson som driver Väla gård i Katrineholms kommun var tvungen att ta bort ett helt bestånd sommaren 2023 på grund av angreppen.

– Beståndet skulle ha växt i 20 år till egentligen men vi kände att vi var tvungna att ta ner det för annars hade det bara blivit ved av allt. Sen ville vi skydda omkringliggande skog, säger Stefan Gustafsson.

Stefan Gustafsson uppskattar att hans verksamhet då förlorade runt 300 000 kronor, men tror idag att summan hade legat på en halv miljon kronor med dagens virkespriser.

Att skadorna minskat beror till stor del på att vädret varit gynnsamt för granarna som behöver regn för att kunna stå emot skadeinsekterna. Men många skogsägare har också gjort förändringar för att rädda sina skogar, enligt Skogsstyrelsen.

Hör hur Stefan Gustafsson gjort för att minska riskerna för framtida angrepp i videon ovan.

Stor risk för nya utbrott

I takt med klimatförändringarna så ökar risken för nya angrepp när det blir både varmare och torrare. För att minska riskerna rekommenderas att skogsägaren väljer träslag som passar den aktuella platsen. Granar trivs exempelvis inte på torr mark. Även att göra som Stefan Gustafsson och blanda upp lövskog med barrskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.