Flens kommun har en lång tradition av flyktingmottagande. Här har tusentals människor genom åren hamnat i Invandrarverkets och numera Migrationsvekets anläggningar för att sedan slussas ut i landet.
– Så vi har ett stort hjärta för att ta emot människor som behöver skydd och att komma i en annan miljö, säger kommunalrådet Jan-Erik Larsson (S).
Nära hälften till Flen
Men många har också blivit kvar i Flen. Och när nu flyktingströmmarna till Sverige slår nya rekord så utsätts också Flen för ett tryck som man inte längre mäktar med när nya aktörer öppnar asylboenden på orten.
– Det vi reagerade på var att man hade för avsikt att etablera ytterligare 120 asylsökande i en situation där vi redan första april hade 44 procent utav alla asylsökande i hela Sörmland boende i Flens kommun, säger Jan-Erik Larsson (S).
”Handlar inte om empati”
Det är asylboendet på gamla Hotell Loftet i Flen som kommunen nu vill stoppa. Ett asylboende med 120 platser, ägt av en däckfirma i Stockholm.
Enligt Jan-Erik Larsson har det kommit antydningar från Migrationsverket om att kommunen inte har empati eller att man är emot flyktingmottagande när kommunen vädjat om en dialog.
– Det handlar inte om empati, det handlar om att vi vill klara uppdraget, säger Jan-Erik Larsson.
”Många sifferlekar”
Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, svarar så här på kritiken:
– Jag ser många sifferlekar just nu där man försöker utpeka sig som offer. De som är offer i detta är de som får fly från sina länder. Vi kämpar varje dag för att få loss platser. Vi skulle önska att vi kunde ha en väldigt jämn fördelning, men då krävs det att kommunerna ställer upp i den änden och ger lägenheter. Då hade vi kunnat fördela. Med lagen om offentlig upphandling som instrument är det omöjligt för oss att fördela på det sätt som vissa kommuner önskar.