Strängnäs kommun är en tillväxtkommun. Hit vill folk flytta och arbetslösheten är förhållandevis låg. Men det goda ryktet till trots finns det sidor av Strängnäs som inte är lika ljusa.
Ett av kommunens största problem är hälsan hos de kommunanställda. I många år har kommunen dragits med höga sjuktal. I genomsnitt består 9,7 procent av arbetstiden i sjukfrånvaro. Omkring hälften handlar om långtidssjukskrivningar och många av de sjuka är kvinnor som jobbar inom omsorg eller förskola.
I flera år har kommunen arbetat med att försöka få ner sjukfrånvaron, men när 2018 års siffror presenterades är det allt jämnt 9,7 procent – oförändrat jämfört med 2017.
Facket är bekymrat över utvecklingen
Tuire Lindberg vid fackförbundet kommunal är bekymrad över att utvecklingen inte går åt rätt håll.
– Nu inför man delade turer som ger hälsoproblem i längden. Samtidigt införs fler nattpass, det är inte heller bra, säger hon.
Strängnäs kommun har sedan en tid arbetat med bland annat ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer, något som i många andra organisationer har visat sig sänka sjuktalen. Även insatser för att förbättra arbetsmiljön har genomförts. Enligt kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) har det gett en viss effekt, men inte tillräckligt.
– Sjukfrånvaron sjunker inom vissa områden men på några håll, till exempel inom förskolan, går utvecklingen åt fel håll, säger han.
Ansvaret för att minska sjukfrånvaron ska nu flyttas från nämnderna till kommunstyrelsen, kommunens högsta verkställande organ, för att kommunens ledning lättare ska få överblick i frågan.
Försäkringskassan ska hjälpa till
I april ska representanter från Försäkringskassans ledning besöka kommunen och komma med tips och råd som ett led i att försöka komma tillrätta med problemen.
– Vi har ett regeringsmål att ha en låg och stabil sjukfrånvaro i landet och det är inget Försäkringskassan ensam kan påverka, utan här har arbetsgivaren en central roll och kommunen är en stor offentlig arbetsgivare, säger Ulrika Björnberg som är chef inom sjukförsäkring i Sörmland.