En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en byggnad omgiven av träd och trafikdelare.  Till höger finns en närbild av en skylt som anger ”Nordic R&D Centre of CNNC” med kinesisk text under.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se huset som hyser det statliga kinesiska forskningscentret i Studsvik, och hör Oskar Almén vid Totalförsvarets forskningsinstitutet om risker som kan finnas med att samarbeta med Kina. Foto: SVT/Albin Aghamn

Studsvik efter Säpo-anmälan: Toppcheferna förtegna om bolagets Kina-satsningar

Publicerad

I början av oktober avslöjade TV4:s Kalla fakta att en anställd på det skyddsklassade kärnenergibolaget Studsvik utanför Nyköping samtidigt arbetade för det kinesiska kommunistpartiet.

Nu är företaget mycket förtegna om hur man kommer agera och vad som kommer att hända med den kinesiska satsningen framöver.

Kina har blivit en allt viktigare marknad för Studsvik.

När många länder blev försiktiga med nya investeringar i kärnkraft såg Studsvik en positiv utveckling i Kina, där elbehovet väntas öka kraftigt de kommande decennierna.

2019 etablerade man ett kontor i Peking och draget skulle bära frukt – redan året efter gjordes en storaffär med statliga China national nuclear corporation (CNNC).

Kinesiskt forskningscenter

I samband med affären etablerade CNNC en forskningsstation här – bolagets första utanför Kina. Ett gult tegelhus beläget just utanför det säkerhetsklassade området – men inom det som kallas Studsvik tech park.

När affären presenterades sa företagets dåvarande ledning till Södermanlands Nyheter att det var ett tydligt statement om ett långsiktigt samarbete och att etableringen skulle underlätta framtida affärer med den kinesiska statliga kärnkraftsjätten.

FOI-forskare: Finns risker

Men närvaron är inte okontroversiell.

Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, kan det finnas risker med att göra affärer med Kina.

– Den teknologi och den information som man lämnar över till kinesiska företag kan komma det kinesiska kommunistpartiet och den kinesiska regimen tillgodo. Det är viktigt att man är medveten om att den risken finns, säger Oscar Almén, forskare med Kinafokus vid FOI.

I dag är Studsvik mer förtegna om framtida satsningar.

Företaget bytte nyss vd och Karl Thedéen, som tillträdde den 16 oktober, har inte ställt upp på en intervju – inte heller ekonomidirektören Peter Teske.

Locket på om Kina

SVT har velat fråga om vad som kommer att hända med deras framgångsrika satsningar på den kinesiska marknaden och hur de ser på forskningscentret på området idag.

De frågor som vi velat ställa till Karl Thedéen och Peter Teske besvaras istället på mejl av HR-chefen Veronica Fors.

”Vi ger – som börsföretag – aldrig detaljer i hur vår framtid och planer ser ut på någon enskild marknad. Det gäller samtliga våra marknader, även Kina”, skriver hon.

Säpo har inte återkopplat

Om den anställde som pekades ut av Kalla fakta som en säkerhetsrisk är hon lika fåordig.

”Efter att vi överlämnat informationen till Säkerhetspolisen den 23 september så har vi inte fått någon återkoppling i ärendet. För övrigt har jag inga kommentarer”, säger HR-chefen.

KÄRNKRAFT I STUDSVIK

• Studsvik AB grundades 1947 som Aktiebolaget Atomenergi (AE) med avsikten att utveckla och introducera kärnkraften i Sverige.

• På företagets område utanför Nyköping fanns två forskningsreaktorer men de är numera avvecklade.

• I dag arbetar Studsvik med tjänster inom olika delar av kärnkraftens livscykel, som bränsleoptimering, härdövervakning samt avveckling och hantering av radioaktivt avfall.

• Företaget är börsnoterat och har kontor i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Schweiz, USA, Japan och Kina. Cirka 500 personer arbetar inom bolaget.

• I dag utreds möjligheterna för ny kärnkraft på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.