Följ med in till konservatorn Annmarie Christenssonsom när hon visar upp de skadade regalierna. Foto: SVT

Stulna kungakronan restaurerades på hemlig ort

Publicerad

De ovärderliga regalierna som stals från Strängnäs domkyrka har länge varit på restaurering – på hemlig ort. Skadorna kommer att synas även när föremålen ställs ut igen i sommar.

– Det kommer att vara synligt för ögat, säger domprosten Christofer Lundgren.

Regalierna har sedan sommaren 2019 förvarats på ett konserveringscenter där de genomgått ett åtgärdsprogram.

Vid kuppen den 31 juli 2018 stals ett riksäpple och två kungakronor i guld som användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. Stölden av de gemensamma kulturarven engagerade många.

Kuppen mot domkyrkan

Riksäpple skadat

Kungens krona skadades mer än den andra, där hela partiet av byglar var intryckt i hjässringen. Riksäpplet hade nästan delat sig och bucklats till på flera ställen. Byglar på drottning Kristinas krona hade också böjts till.

– Det är en väldig avvägning: vilka skador reparerar man och vilka skador kan man inte reparera därför att man riskerar orsaka andra skador, säger Christofer Lundgren.

Värda 65 miljoner kronor

Inte bara kronorna och riksäpplet skadades vid kuppen utan även regalier som blev kvar i domkyrkan, som drottningens äpple. Det föll ned från sin ställning och slog i botten på montern. Eftersom hela äpplet är emaljerat kan inte bucklan rätas då beläggningen riskerar att lossna.

Föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, enligt en uppskattning gjord av experten Susanne Silfverstolpe, som tidigare arbetat på auktionsfirman Bukowskis. Men kulturhistoriskt är de ovärderliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet