Foto: SVT

SVT avslöjar: Polisens misstag efter Victors försvinnande

Uppdaterad
Publicerad

För första gången avslöjas nu en händelse som kan ha försvårat hela mordutredningen kring Victor Hasselström. Bara några dagar efter att Victor försvann i mars 2009 brann en bil upp, som tillhörde en av männen som senare misstänktes för mord.

Den 19 mars 2009 försvinner Victor Hasselström, 20 år, efter en krogkväll på den numera nedlagda Dannes bar i centrala Eskilstuna. Det har snart gått tio år och polisen vet än i dag inte vad som hänt honom.

Flera platser i Eskilstuna har figurerat i utredningen de senaste åren, men nu berättar polisen för första gången om ytterligare en plats och en händelse där möjliga bevis kan ha förstörts.

Fallet Victor

Möjligt bevis brinner upp

Fyra dagar efter försvinnandet, den 23 mars 2009, larmas räddningstjänsten till en bilbrand i ett område väster om Eskilstuna.

Det snöar den här eftermiddagen och en man arbetar med en motorsåg i trädgården vid sitt fritidshus när han plötsligt hör en smäll och upptäcker att hans bil fattat eld. Det är vad han säger till räddningstjänsten, som tycker att historien verkar märklig och kontaktar polisen, som inte har tid att komma ut till platsen. I bakluckan på bilen står en bensindunk.

Mannen är 52-åringen, som tre år senare misstänks ha mördat Victor tillsammans med en i dag 40-årig man.

– En teori är att man helt enkelt kan ha fraktat en kropp i den här bilen, men det fick vi inte tillfälle att styrka eftersom bilen sedan var borta, säger Lars Franzell, chef för polisens grova brott-avdelning i Eskilstuna.

52-åringen skrotar bilen

Eftersom polisen till en början enbart hanterar fallet som ett försvinnande dröjer det flera månader innan de upptäcker att 52-åringen på egen hand sett till att få den nedbrunna bilen skrotad. Så brukar det inte gå till, i vanliga fall måste en skrotfirma ta emot bilen och sätta en stämpel på ett skrotintyg som sedan skickas till Transportstyrelsen.

Foto: SVT

Men 52-åringen lyckas göra allt det här själv. Polisen försöker senare spåra skrotdelarna, men det visar sig att de fraktats utomlands och är omöjliga att få tillbaka.

– Bilen försvann ganska snart. Den skrotades och avregistrerades, skruvades sönder och kapades. Sedan var inte delarna längre spårbara. De var helt enkelt väck för oss, säger Lars Franzell.

Bortsåg från vittnesuppgifter

Det dröjer två månader efter att Victor försvinner innan en mordutredning inleds. Till en början tror polisen att Victor håller sig undan frivilligt, vilket han gjort tidigare.

Men faktum är att vittnesuppgifter om att det kan röra sig om ett brott kommer till polisens kännedom redan dagen efter att Victor anmäls försvunnen, den 21 mars 2009. Kompisen som var tillsammans med Victor under kvällen då han försvann berättar för polisen att det förekommit ordväxlingar mellan Victor och flera andra personer inne på Dannes bar. Kompisen pekar bland annat ut den 40-årige man som senare, tillsammans med 52-åringen, misstänks för mord.

”Var olyckliga omständigheter”

Trots det inleds alltså ingen förundersökning förrän i maj 2009, då polisen fått in tillräckligt med vittnesuppgifter som pekar på att Victor blivit mördad. Men då har två månader gått och möjliga bevis har kunnat undanröjas.

Lars Franzell menar att polisen har all anledning att vara självkritisk på grund av att det tog så lång tid för utredningen att komma igång.

– Tyvärr, av olika omständigheter, körde vi inte igång en förundersökning förrän i maj. Det var lite sent för att vi skulle kunna hämta in övervakningsfilmer. Det var olyckliga omständigheter som gjorde det, säger han.

Släpps i brist på bevis

52-åringen och 40-åringen häktas i maj 2012, misstänkta för mord. 40-åringens bror, en i dag 36-årig man, anhålls misstänkt för att ha hjälpt till med kroppen.

Men alla tre män släpps efter bara några dagar i brist på bevis. De har hela tiden nekat till brott och säger att de aldrig har träffat Victor. Ett och ett halvt år senare läggs förundersökningen mot de tre misstänkta männen ner.

52-åringens försvarsadvokat Lars Jähresten konstaterar att bevisläget inte höll.

– Bevisläget var ganska dåligt eftersom han släpptes ur häktet så småningom. Det är beklagligt att man inte lyckats hitta den skyldige, framför allt för Victors släktingar och familj, säger han.

Hela dokumentärserien om Fallet Victor ser du på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Victor

Mer i ämnet