Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer har gripits och häktats misstänkta för att ha planerat terroristbrott och har kopplas till islamistiska grupper online. Få en sammanfattning av vad som hänt i videon ovan. Foto: SVT/TT

Terrormisstänkta hyllade Islamiska staten på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer häktades förra veckan misstänkta för stämpling till terroristbrott. Nu visar en rapport från Acta Publica att flera av dem har varit aktiva i slutna facebookgrupper som hyllat och samlat in pengar till Islamiska staten.

Under förra veckan greps fem personer, varav fyra häktats på sannolika skäl misstänkta för att ha planerat ett terrorbrott i Sverige. De misstänkta är från Eskilstuna, Strängnäs och Linköping och samtliga förnekar brott.

Den koordinerade insatsen är en del av ett ärende som Säpo arbetar med efter Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets Ambassad tidigare i år.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Säpo har tidigare sagt att det finns en koppling mellan de misstänkta och terrororganisationen Islamiska staten (IS), men har inte velat redogöra för hur sambandet ser ut.

Våldsbejakande islamistiska grupper

Tre av de häktade kan alla kopplas till facebookgrupper som öppet stöttat IS, enligt en rapport från researchföretaqet Acta Publica. Minst två av männen har själva uttryckt explicit stöd för IS.

En kriminell livsstil

Den yngsta av de misstänkta är 15 år och har inte själv varit medlem i någon våldsbejakande islamistisk facebookgrupp. Han är däremot facebookvän med flera kända hatpredikanter och andra som öppet stödjer IS.

SVT har tidigare rapporterat om att flera orosanmälningar har inkommit om 15-åringen. I en dom i förvaltningsrätten uppger Socialnämnden att han har en kriminell identitet, och det framkommer att han varit misstänkt för flera allvarliga brott och uppvisat ett aggressivt beteende.

Samlade in pengar till IS

De numera stängda grupperna var slutna och krävde ett godkännande för att gå med. Väl inne spreds våldsbejakande islamistiska budskap och hyllningar till medlemmarna.

Grupperna innehöll både människor som rekryterar IS-soldater och människor som själv stridit för organisationen. I en av grupperna samlade medlemmarna in pengar till stöd för IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Mer i ämnet