Anders Parment, generationsforskare, sitter i en stol. Gröna växter syns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är lite bortskämda” – hör Anders Parment berätta om unga och ekonomi i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Tre frågor om: Därför är unga oförberedda på tuffa tider

Uppdaterad
Publicerad

En lång högkonjunktur har gjort unga personer oförberedda på dagens ekonomiska läge. Det menar generationsforskaren Anders Parment.

­– Den unga generationen, egentligen alla under 40 år, har aldrig upplevt en situation som vi har nu, säger han.

Sedan 1995 har svenskarnas reallöner, alltså hur mycket pengar människor har att röra sig med efter att inflationen räknats in, bara ökat. Det tills 2021.

– Under de åren har vi fått två till tre procent mer att röra oss med varje år, säger generationsforskaren Anders Parment.

Den långa högkonjunkturen har gjort människor vana vid en hög, och ökande, levnadsstandard. De lite äldre minns fortfarande hur det var att ha ont om pengar, men för de yngre generationerna är ekonomisk tillväxt allt de vet om.

– De är lite bortskämda.

Då sätts värderingarna

Individers grundläggande värderingar sätts till stor del när de är mellan 16 och 24 år, berättar Anders Parment.

– Efter 24 års ålder förändras man inte så mycket i sina grundläggande värderingar, även om de sekundära värderingarna kan ändras.

Det innebär att personer uppväxta efter den senaste krisen på 90-talet har satt sina värderingar under en ekonomiskt blomstrande tid – vilket gör det svårt att anpassa sig till dagens inflation, ökande arbetslöshet och höga räntor.

­– De tillhör gruppen som blir väldigt förvånade över att fiskpinnarna som alltid har kostat 33,95 plötsligt kostar 45,95.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.