Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan svarar länsarkitekten Christina Gustavsson på tre frågor kopplade till bostadsbristen i länet – och dess vändning. Foto: SVT

Länsarkitekten: Därför har bostadsbristen vänt i Sörmland

Publicerad

Mellan åren 2016 till 2022 uppgav samtliga av Sörmlands kommuner att de hade bostadsbrist – men i år ser läget ut att ha vänt. Enligt fyra av länets nio kommuner råder det nu istället balans på marknaden.

Eskilstuna och Flen uppger till och med att de har för många bostäder.

Varje år skickar länsstyrelsen i Sörmland ut en bostadsmarknadsenkät till länets kommuner. I den får kommunerna själva bedöma hur läget ser ut i kommunen utifrån balans, underskott och överskott.

Med balans menas att utbudet av bostäder på marknaden motsvarar efterfrågan.

Förändring senaste åren

Mellan åren 2016 till 2022 uppgav samtliga kommuner i länet att de hade bostadsbrist – alltså ett underskott på bostäder.

I årets enkät bedömer Katrineholm, Nyköping, Oxelösund och Strängnäs istället att det råder balans på marknaden. Enligt Eskilstuna och Flen har de till och med för många bostäder.

Christina Gustavsson, länsarkitekt vid länsstyrelsen i Sörmland, menar att byggandet av nya bostäder i länet ligger till grund för detta.

– Bara det senaste året har drygt 2 700 nya bostäder tillkommit.

Fortfarande brist i tre kommuner

Vingåker, Gnesta och Trosa uppger däremot att de fortfarande har bostadsbrist.

– I Trosa tror jag att man har en stark inflyttning. I Vingåker kan det vara att man inte haft ekonomi för att bygga bort bristen, säger Christina Gustavsson.

SVT har tidigare rapporterat om att upp mot 350 hyresrätter i Eskilstuna står tomma – och att sju av de nio kommunala bostadsbolagen i länet säger att de har fler vakanta lägenheter än vanligt, och att det är svårare att få dem uthyrda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.