Oscar Kling och Alexander Mets Wingebirg brygger öl i centrala Eskilstuna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bryggarna Oscar Kling och Alexander Mets Wigenborg märker av att det finns ett stort ölintresse hos Eskilstunaborna. Hör varför de tror att de har klarat sig bättre än många andra mikrobryggerier. Foto: Oscar Parsmo/SVT

Tuffa tider för mikrobryggerier – men de går mot strömmen: ”Många ölnördar i Eskilstuna”

Publicerad

En tredjedel av landets mikrobryggerier riskerar nedläggning 2024. Det visar en branschenkät av Sveriges oberoende bryggerier. För Eskilstunas första ”taproom” går trenden dock åt andra hållet.

– Det finns ett starkt ölintresse i Eskilstuna, säger Oscar Kling, som är en av grundarna.

Sveriges mikrobryggerier har svårt att få ekonomin att gå ihop. Höjd alkoholskatt, lågkonjunktur och stigande priser på malt är några av orsakerna.

– Vi är fortfarande så pass småskaliga, så vi klarar oss undan det värsta, säger Oscar Kling, en av grundarna på Nornir Brewery i Eskilstuna.

Att det är tufft i branschen är något som han känner av.

– Som konsumenter märker vi det. Bryggerier vi tycker om har gått i konkurs.

Riskerar nedläggning

68 procent av landets mikrobryggerier gick med nollresultat eller förlust förra året. Om 2024 fortsätter på samma sätt uppger var tredje mikrobryggeri att det finns risk att deras verksamhet behöver lägga ner, enligt en undersökning av Sveriges oberoende bryggerier.

Trots att det går trögt i branschen har mikrobryggeriet i centrala Eskilstunas fått ett uppsving.

– Vi är i en expansionsfas, säger Oscar Kling.

Redan när det lokala bryggeriet grundades hösten 2021 var omständigheterna utmanande. Det stoppade dock inte de fem kompisarna som driver bolaget tillsammans.

– Om vi inte hade testat hade vi aldrig kunnat förlåta oss själva.

”Många ölnördar”

Det finns ett stort antal hemmabryggare med ett gediget ölintresse i Eskilstuna, berättar Oscar Kling. Många av dem är stamkunder på mikrobryggeriet.

– Det finns många ölnördar här.

I klippet: Häng med till mikrobryggeriet och hör varför de inte drabbas lika hårt som andra i branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.