• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tullchefen Joakim Olsson i Sörmland till vänster i bild. Två tullinspektörer som letar i en lastbil i höger i bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med tullinspektörerna på en kontroll i Nyköping och hör gruppchefen Joakim Olsson och hans kollegor om riskerna när värdefulla beslag görs. Foto: SVT

Tullpersonalen beväpnas efter rekordbeslag av knark och vapen

Publicerad

Uniformerad tullpersonal i Sverige gör allt oftare stora beslag av narkotika och vapen och riskerar därför att komma i kontakt med grovt kriminella.

Nu har Tullverket beslut att uniformerad personal ska få bära tjänstevapen – något som välkomnas vid tullen i Sörmland.

Ett exempel är när tullpersonal gjorde ett rekordbeslag på 80 kilo knark i Nyköping och en gängkriminell från Stockholm cirkulerade på platsen.

Händelsen som inträffade den 15 juni förra året på E4 i Nyköping anmäldes till Arbetsmiljöverket. Personalen menade att den skyddsutrustning de hade; alltså batong, skyddsväst och pepparspray – inte räcker till mot grovt kriminella som kan bära vapen.

Efter flera incidenter har nu Tullverket slopat regeln och bestämt att även uniformerad personal ska få bära tjänstevapen.

– När du står med ett narkotikabeslag som är värt mycket pengar är det många som är beredda att gå långt för att ta tillbaka den, säger Joakim Olsson, gruppchef på tullen i Sörmland.

”Ett människoliv är inte speciellt mycket värt”

Knarket som beslagtogs i Nyköping var värt drygt 16 miljoner kronor. Volymen på beslagen har blivit större och det medför även risker menar Joakim Olsson.

– Ett människoliv är inte speciellt mycket värt nu för tiden, säger han.

Siffror från Tullverket visar att myndigheten till exempel under 2023 gjorde rekordstora beslag i mängd kokain. Bara fram till i september förra året beslagtog tullen över 1 000 kilo kokain. 2021 var det knappt 261 kilo.

Måste rekrytera mer

Tullen i Sörmland ingår i regionområde Öst där även Stockholms län, Västmanland, Uppsala, Östergötland, Gotland och Örebro räknas in. Även flygplatserna Arlanda och Skavsta tillsammans med Stockholms hamnar är inräknade.

Hur får man stopp på inflödet av droger?

– Vi skulle behöva rekrytera hur många som helst, det är många platser vi ska täcka och ett stort område, säger Joakim Olsson.

Följ med tullen på en kontroll i Nyköping i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.