”Ledsen och besviken”. Hör ungdomsstödjaren Markus Malkéns skarpa kritik mot kommunens tradition att låta föreningar bedriva fritidsgårdar. Foto: SVT

Skarp kritik mot fritidsgårdar i Nyköping: ”Ligger 20–30 år efter”

Uppdaterad
Publicerad

Outbildad personal, få besökare och svårigheter att locka tjejer. Fritidsgårdarna i Nyköping har stora brister, enligt både kommunen och unga i Brandkärr som SVT pratat med.

– Vi ligger 20–30 år efter andra kommuner, säger ungdomsstödjaren Markus Malkén.

Markus Malkén har i tio år arbetat som ungdomsstödjare och fritidsledare i olika kommuner. Nu arbetar han i Nyköping och anser att verksamheterna i kommunen snarare bör kallas öppna hus, då det varken finns utbildad personal eller något styrdokument på plats.

Kritiken mot fritidsgårdsverksamheten är inte ny. 2016 gjorde kultur- och fritidsnämnden i Nyköping en intern utredning. Den visade bland annat att fritidsgårdarna i kommunen hade få besökare, outbildad personal och att de inte lyckades locka lika många tjejer som killar. Utredningen konstaterade att det överlag var tveksamt om en tillräcklig kvalitet fanns.

Förbättringar

Nu har fyra år har passerat. Kommunen har sedan utredningen gjort vissa förändringar.

Två av de tiotal fritidsgårdar som finns i Nyköping är i dag i kommunal regi och det finns nu krav på att föreningarna som bedriver fritidsgårdar, med ekonomiskt stöd från kommunen, årligen ska lämna in en handlingsplan. Kommunen har även planer på att skapa ett aktivitetscentrum för unga, planerna har varit på agendan sedan utredningen 2016. Tanken är att öppna i Västra skolans lokaler.

Könsfördelningen

När det gäller fördelningen mellan tjejer och killar på fritidsgårdarna syns fortfarande en stor skillnad. 2019 skickades den årliga enkäten ut till åtta fritidsgårdar i kommunen, sex av dem valde att delta. Svaren visade att 32,4 procent av besökarna under året var tjejer och 65,7 procent killar. Två procent ville inte definiera kön.

Att det är få tjejer som besöker fritidsgårdarna bekräftas av unga i Brandkärr som SVT har varit i kontakt med. De anser även att fritidsgårdarna som finns där inte är anpassade för unga och att det ofta är vuxna som vistas där.

I en intervju svarar Gunilla Andersson (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att förändringar är på gång. Bland annat planerar kommunen att skapa ett aktivitetscentrum för unga i Västra skolans lokaler.

Bra och dåligt på fritidsgården – dela med dig av dina erfarenheter

Elisabeth • Det är INTE Fritidsgård med meningsfulla verksamheter. Det ska finnas pingis/biljard turneringar, "snickis", "syis", tjejgrupp, killgrupp, föreläsningar, danskväll, åka och bada resor, vänortutbytesresor. De ska endast finnas i kommunal regi med utbildade fritidsledare och övre åldersgräns 18 år. Just nu finns inga fritidsgårdar det är vuxen dagis för kriminella män.

Nadia • Ni har en grannkommun som är ledande i landet på att bedriva fritidsgårdar ( Trosa Kommun ) ta efter , gör om och gör rätt för det viktigaste vi har ,,, UNGDOMARNA!

Oxelösundare • Kanske dags att faktiskt ta hjälp och råd av Oxelösunds fritidsgård som gör otroligt mycket för dess ungdomar. De har väldigt mycket besökare och många bra aktiviteter.

Ulf öberg • Kommunalt uppdrag.
Problemet verkar inte vara att fritidsgårdarna är föreningsdrivna.
Problemet ser mer ut som att kommunen inte har formulerat något uppdrag, mål verkar saknas och uppföljning likaså.

Kajsa • Det är många drägg och bråkiga typer som hänger där. Det säljs knark helt öppet vilket inte är bra. Sen finns det inte så mycke att göra där förutom att hänga och snacka. Fast vi har en dansgrupp. Jag bor i en stad i mellansverige.

Arga medborgaren • Gunilla Andersson (vice ordf i kultur- och fritidsnämnden /red anm) - det handlar om politisk ovilja och avsaknad av insikter. Det rapporten 2016 handlade om det är det vi får skörda nu i Nyköping. Två unga människor som blivit mördade under 2020. Satsa pengar på dem som försöker, Skol-if, UngKraft går under av den politiska oviljan av att satsa pengar till dem som åtminstone försöker jobba med ungdomar. Gör det nu! Unga människor behöver trygga vuxna nu mer än någonsin, särskilt i Nyköping.

be • Hitta fritidsgården som har fler tjejer i verksamheten än killar! Alla fritidsgårdar har problemet att tjejer inte finns. Tjejer får mindre plats då killarna tar plats. De flesta gårdar har i sina verksamhetsplaner speciella projekt för att få fler tjejer att ta plats.
Men hitta en fritidsgård som har fler tjejer än killar som besöker gården.

Annalena Adolfsson • Det fanns fungerande fritidsgårdar i Nyköping. I Herrhagen fanns en där jag jobbade. Kommunen valde lägga ut alla fritidsgårdarna till föreningar och vi vart uppsagda/ omplacerade. Vi berättade att just detta skulle ske och nu är vi där.....tänk om någon lyssnat!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung i Nyköping

Mer i ämnet