Markus Malkén har i tio år arbetat som ungdomsstödjare och fritidsledare i olika kommuner. Nu arbetar han i Nyköping och anser att verksamheterna i kommunen snarare bör kallas öppna hus, då det varken finns utbildad personal eller något styrdokument på plats.
Kritiken mot fritidsgårdsverksamheten är inte ny. 2016 gjorde kultur- och fritidsnämnden i Nyköping en intern utredning. Den visade bland annat att fritidsgårdarna i kommunen hade få besökare, outbildad personal och att de inte lyckades locka lika många tjejer som killar. Utredningen konstaterade att det överlag var tveksamt om en tillräcklig kvalitet fanns.
Förbättringar
Nu har fyra år har passerat. Kommunen har sedan utredningen gjort vissa förändringar.
Två av de tiotal fritidsgårdar som finns i Nyköping är i dag i kommunal regi och det finns nu krav på att föreningarna som bedriver fritidsgårdar, med ekonomiskt stöd från kommunen, årligen ska lämna in en handlingsplan. Kommunen har även planer på att skapa ett aktivitetscentrum för unga, planerna har varit på agendan sedan utredningen 2016. Tanken är att öppna i Västra skolans lokaler.
Könsfördelningen
När det gäller fördelningen mellan tjejer och killar på fritidsgårdarna syns fortfarande en stor skillnad. 2019 skickades den årliga enkäten ut till åtta fritidsgårdar i kommunen, sex av dem valde att delta. Svaren visade att 32,4 procent av besökarna under året var tjejer och 65,7 procent killar. Två procent ville inte definiera kön.
Att det är få tjejer som besöker fritidsgårdarna bekräftas av unga i Brandkärr som SVT har varit i kontakt med. De anser även att fritidsgårdarna som finns där inte är anpassade för unga och att det ofta är vuxna som vistas där.
I en intervju svarar Gunilla Andersson (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att förändringar är på gång. Bland annat planerar kommunen att skapa ett aktivitetscentrum för unga i Västra skolans lokaler.
Bra och dåligt på fritidsgården – dela med dig av dina erfarenheter
Elisabeth • Det är INTE Fritidsgård med meningsfulla verksamheter. Det ska finnas pingis/biljard turneringar, "snickis", "syis", tjejgrupp, killgrupp, föreläsningar, danskväll, åka och bada resor, vänortutbytesresor. De ska endast finnas i kommunal regi med utbildade fritidsledare och övre åldersgräns 18 år. Just nu finns inga fritidsgårdar det är vuxen dagis för kriminella män.
Arga medborgaren • Gunilla Andersson (vice ordf i kultur- och fritidsnämnden /red anm) - det handlar om politisk ovilja och avsaknad av insikter. Det rapporten 2016 handlade om det är det vi får skörda nu i Nyköping. Två unga människor som blivit mördade under 2020. Satsa pengar på dem som försöker, Skol-if, UngKraft går under av den politiska oviljan av att satsa pengar till dem som åtminstone försöker jobba med ungdomar. Gör det nu! Unga människor behöver trygga vuxna nu mer än någonsin, särskilt i Nyköping.
be • Hitta fritidsgården som har fler tjejer i verksamheten än killar! Alla fritidsgårdar har problemet att tjejer inte finns. Tjejer får mindre plats då killarna tar plats. De flesta gårdar har i sina verksamhetsplaner speciella projekt för att få fler tjejer att ta plats.
Men hitta en fritidsgård som har fler tjejer än killar som besöker gården.