Det finns ett 60-tal skolor runt om i landet som har slumpmässiga drogtester, enligt Riksförbundet Narkotikafritt samhälle, och Nyköpings gymnasium är ett av dem.
Innan varje termin får eleven och vårdnadshavaren skriva på en samtyckesblankett som innebär att man som elev när som helst under skolgången får bli testad.
Enligt ett vägledande JO-beslut från 2010 så är det lagligt att införa drogtester på en gymnasieskola så länge man kan upprätthålla frivilligheten.
Luf: Drogtester inskränker elevers integritet
Vid provtillfället kan dock eleven avstå från testet även om man skrivit på blanketten och provet utförs bara av personal inom elevhälsan.
Men Jonathan Törnstrand tycker inte att det går att garantera frivilligheten då eleverna är i beroendeställning till skolans personal.
– Man kallar i stort sett elever för gärningsmän när man inte har någon aning om vad de har för substanser i kroppen, säger han.
Samtidigt som han tycker att det inte är bra att elever kommer påverkade till skolan, tycker han att man ska avkriminalisera cannabis. Han har också tidigare uttalat sig drogliberalt.
Tror du inte att det sänder dubbla signaler?
– Elever kommer röka på oavsett vad jag säger. Vi måste fokusera på strukturerna som skapar den här problematiken, säger han.
Saknas forskning om drogtester i skolan
Staffan Hübinette på Riksförbundet Narkotikafritt samhälle har länge förespråkat frivilliga drogtester i skolan. Han ger råd och föreläsningar åt kommuner och rektorer på gymnasieskolor och han menar att drogtester är ett bra sätt att arbeta förebyggande.
Det finns dock ingen forskning som visar att drogtester skulle ha en minskande effekt på elevers droganvändning.
– Det finns ett fåtal randomiserade studier från USA där några säger att det ger effekt medan andra inte sett det. Men, absolut, det behövs mer forskning.
Är drogtester okej i skolan? Hör Jonathan Törnstrand och Staffan Hübinette debattera i klippet ovan.